Milline on soole ärritussündroomi ravi?

Vastab Ida-Tallinna Keskhaigla gastroenteroloog Benno Margus.

Soole ärritussündroomi ravimisel on üldisemateks põhimõtteks, et haigus ei ole eluohtlik ja sellega tuleb õppida kohanema. Ravi osas puudub kuldstandard. Enamasti määratakse sümptomaatiline medikamentoosne ravi.

Lisaks on hea piirav dieet, kiudaineterikas toit, probiootikumid. Ka FODMAP dieet (vt lähemalt www.ibsdiets.org) on andnud head efekti: piiratakse mitmeid süsi­vesikuid, laktoosi, fruktoosi, mannitooli, sorbitooli jne. Psühhoteraapia annab samuti teatud osas efekti. Ravi antidepressantidega aitab vähendada valutundlikkust, tõsta valuläve ja meeleolu ning parandada und. Antidepressandi valik sõltub sellest, kas esineb kõhukinnisus või -lahtisus.

Paljud ei soovi omaks võtta seost antidepressandi ja kõhuvalu vahel ega võta neid ravimeid. Antidepressandi annused on antud juhul väiksed, kuid ravi kestus peab olema ikkagi vähemalt kuus kuud, kuid võib olla  ka 9 kuud või aasta kuni paar. See probleem ei kao iseenesest. Eriti siis, kui on patsiendil on mingid püsivad stressifaktorid, kestab ravi aastaid.

Äripäev
21. September 2017, 16:27

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi