Glomerulonefriit

Glomerulonefriit on neerukoe mõlemapoolne immuunpõletik, mis tekib teadmata põhjusel. Haiguse vorme on väga erinevaid ja need vajavad ka erinevat ravi. Sagedasemaks vormiks on IgA nefropaatia, mille puhul aeglustub neerufunktsioon 10-20 aasta jooksul.

Tänapäeva uuringud on näidanud, et kindlasti on selle kroonilise neeruhaiguse tekkel osa ka pärilikkusel.

• Glomerulonerfiidi alavorme võib olla mitmeid, näiteks enamik glomerulonefriite tekib ilma igasuguse eelneva eelnähuta, aga mõnikord võib haigus-nähtude avaldumist mõjutada mitmesugused põletikud organismis (tonsilliit, hambajuurealused põletikud, jt)

• Sageli jääb glomerulonefriidi algus märkamata ja haigus võib edasi areneda ilma olulisi vaevusi põhjustamata ning avastatakse juhuslikult tervisekontrollis või mõnel muul põhjusel tehtud uriini analüüsi põhjal.

• Uriini analüüsis võib leida valku ja punavereliblesid. Lisaks võib esineda kõrge vererõhk või tursed.

• Lõplik glomerulonefriidi vorm täpsustatakse neerubiopsial. Glomerulonefriidi vorme võib olla väga erinevaid, mis vajavad ka erinevat ravi ning jälgimist. Sagedasemaks vormiks on IgA nefropaatia, mille puhul aeglustub neerufunktsioon 10-20 aasta jooksul.

Infoleht on võetud kliinikumi kodulehelt 12. okt 2016. Vaata uuendusi siit.

Äripäev
12. October 2016, 11:41

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi