Infarkt

Kui verevarustus mingis südame piirkonnas katkeb, ei saa osa südamelihasest verd ja tekib südamelihase kahjustus – infarkt. Pärast infarkti on oluline püüda leppida juhtunuga ja elada nii normaalset elu kui võimalik, pöörates siiski senisest enam tähelepanu elustiilile ja pidades hoolikalt kinni ravirežiimist, et vältida infarkti kordumist.

Ravimid

Südameravimite eesmärk on stenokardia arengu peatamine, südamepuudulikkuse ja rütmihäirete ravi ja prognoosi parandamine – viimase juures on silmas peetud nn. beetablokaatoreid, ravimid, mida soovitatakse peaaegu kõigile infarkti järel. Tähtis on, et ravimeid võetakse arsti nõuande kohaselt. Arsti ja meditsiinipersonali ülesandeks on selgitada haigele eri ravimite toimeid ja annuseid. Ravimi mittevõtmine võib põhjustada valusid, rütmihäireid ja südamepuudulikkust. Kui esineb enesetunde halvenemist, tuleb ühendust võtta arstiga.

Tähtis on õppida kasutama nitroglütseriini, mis on stenokardia põhiravim. Nitroglütseriin lastakse suus sulada, kus see imendub läbi suu limaskesta ja toime saabub mõne minuti jooksul. Ravim laiendab südame veresooni ja vähendab südame tööd, mistõttu väheneb südame hapnikunälg ja valu läheb üle. Nitroglütseriini kõrvalnähtudena võib esineda peavalu, uimasus, nõrkus. Soovitatav on võimalusel veidi lamada.

Ravimit võib ka võtta n-ö profülaktiliselt enne: olukorras, kus on teada, et võib ilmuda valu rinnus (nt enne mingit ponnistust, koormust jne). Kui valu ei möödu võib võtta veel lisatableti viieminutiliste intervallidega (umbes 3 tabletti). Kui valu ka nüüd ei möödu, tuleb kiiresti kutsuda arstiabi.

Meeleolu, inimsuhted, suguelu

Südameinfarkti haigestumisega kaasneb tihti suur üleelamine ja hirm tuleviku ees. Ebakindlus paranemises ja tagasipöördumises normaalsesse ellu. Esimeste päevade aegne väsimus, masendatus ja halb füüsiline vorm võivad ebameeldivalt üllatada. On siiski hea meeles pidada, et see kõik on äkki haigestudes üsna loomulik osa meie tunneteskaalal.

Toibumisperioodi alguses on tähtis üritada leppida juhtunuga ja elada nii normaalset elu kui võimalik. Endas jõuvarude leidmine ja tunnustamine võtab aega. Sugulaste ja lähedaste inimeste toetus on väga tähtis, avameelne jutuajamine pereringis toob tihti kergenduse. Suguelu elamine infarktijärgselt on lubatud ja soosingus siis, kui see on nauditav; kui see aga toob kaasa valu rinnus, soovitatakse võtta eelnevalt nitroglütseriini.

Autosõit ja reisimine

Kui haiglast koju saades on kõik läinud probleemideta, võib autorooli taha istuda umbes kuu aja pärast. Tuleb olla siiski ettevaatlikum ja vältida libedat, tuisku ja ka pikki sõite pimedas. Kui küsimuse all on autojuhi elukutse, võiks sellest kõnelda ja nõu pidada raviarstiga. Reisimine on lubatud kõigi transpordivahenditega. Kaugele reisides võiks arvestada, et kuumus võib mõjuda kurnavalt, päikest võttes olla samuti ettevaatlik.

Suitsetamine ja alkohol

Suitsetamine on kannatada saanud südamelihasele täielik mürk. Uuringud näitavad, et inimestel, kes jätkavad suitsetamist, on oht haigestuda taas infarkti 2-3 korda suurem kui neil, kes on lõpetanud suitsetamise. Tubakas alandab hapnikutranspordi võimet veres, nikotiin mõjub veresooni ahendavalt. Niisiis, suitsetamine lisab südametööd ja tõstab vererõhku. Alkoholi mõõdukas kasutamine ei ole ohtlik, aga see ei ole muidugi mingi südamerohi! Liigne alkoholi pruukimine ja pohmelus võivad tekitada rütmihäireid. Alkohol ja saun ei ole hea kombinatsioon ka tervele südamele.

Toitumine ja liigsed kilod

Kolesterooli alandamine veres aeglustab südameveresoonte ahenemist nn. ateroskleroosi. Selle tõttu on tähtis teha valikuid toitumisel. Südamehaige toidud võiksid olla kerged, väherasvased ja samas mitmekülgsed. Selline toitumine on ühtlasi kasuks dieedipidajatel.

Peamine on rasva vähendamine: väherasvased piimatooted, lihatoodetest kala ja kana. Soovitatud on keedetud ja hautatud toidud, praadimisel võiks kasutada õlisid. Kanamune pole munakollase kõrge kolesterooli sisalduse tõttu soovitatav süüa rohkem kui üks nädalas. Kasulikud on juur- ja puuviljad, toortoidud. Suhkru ja magusa tarbimist on soovitatav vähendada. Liigne soola kasutamine võib põhjustada liigset vedeliku kogunemist organismis, turseid, kõrgenenud vererõhku. Soovitatav on süüa tihedamini ja kergemat toitu; õhtupoolikul ja enne magama heitmist mitte süüa raskesti seeditavaid produkte.

Koostaja: Sisehaiguste kliinik, II sisehaiguste osakonna vastutav õde Kersti Ossaar

Pärnu Haigla, Ristiku 1, Pärnu
Infotelefon: 447 3101 www.ph.ee

Infoleht on võetud Pärnu Haigla kodulehelt 20. mail 2016. Vaata värskendusi siit.

Äripäev
24. May 2016, 13:29

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi