Anaalkaape võtmise juhised patsiendile

Anaalkaape abil on võimalik kindlaks teha, kas ärritust ja sügelust päraku piirkonnas põhjustavad patsiendi soolestikus elavad naaskelsabad.

Täiskasvanud naaskelsaba ehk Enterobius vermicularis elab jämesooles ja pärasooles. Nakatumine toimub munadega saastunud käte kaudu. Sagedamini nakatuvad 5–14 aastased lapsed. Munad säiluvad keskkonnas 20 päeva. Tavaliselt esineb korduv enda nakatamine või uuesti nakatumine. Emane parasiit muneb öösel perinataalsetele voltidele umbes 10 000 muna ning ise sureb. Munad valmivad 6 tundi ja on seejärel nakatamisvõimelised. Peremeesorganismi seedetrakti sattudes asustavad vastsed kaksteistsõrmiksoole, kus 5–6 nädala pärast valmivad täiskasvanud naaskelsabad, kes elavad kuni 1 kuu. Naaskelsaba munadele on iseloomulik üheltpoolt lamenenud tugev paks kest, mille sees võib näha osaliselt või täielikult valminud vastset. Täiskasvanud isend on 1 cm pikk, valge või kreemjas ja teravatipulise sabaosaga.

Kuna emane parasiit muneb perinataalsetele voltidele, siis sobib uuringuks just anaalkaabe. Roojas leidub üksikuid mune.

Uuringute vajalikkuse otsustab Teie raviarst. Saatekirja annab Teile uuringu määranud arst või õde.

Ettevalmistumine anaalkaape uuringuks: võtke materjal hommikul kohe pärast voodist tõusmist, enne pesemist ja roojamist.

Anaalkaape võtmine uuringuks: proovinõus on glütseriiniga immutatud vatitampoon; võtke materjal vatitampooniga päraku ümbrusest (perinataalsetelt voltidelt) ringjate liigutustega; asetage vatitampoon tagasi proovinõusse; kirjutage proovinõu küljele oma nimi ja isikukood; kirjutage saatekirjale proovi võtmise kuupäev ja kellaaeg.

Proovimaterjali viimine analüüside vastuvõtu kabinetti: pärast proovi võtmist viige proovinõu samal tööpäeval vereandmise ja uriinianalüüside vastuvõtu kabinetti.

Infolehe koostaja: SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla 
J. Sütiste tee 19 
Infotelefon 617 1300 
www.regionaalhaigla.ee

Infomaterjal on võetud Regionaalhaigla kodulehelt 19. mail 2016. Vaadake täiendusi SIIT.

Äripäev
24. May 2016, 14:46

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi