Ihtüoos ehk kalasoomustõbi

Ihtüoos on nahahaigus, mille korral on nahasarvkihi rakkude uuenemine kiirenenud või nende irdumine aeglustunud.

Ihtüoos on pärilik nahahaigus. Mõlemad vanemad võivad ise olla terved, kuid kanda haiguse geeni ja saada ihtüoosihaigeid järglasi. Ihtüoos ei ole nakkav.

Sagedasemad ihtüoosivormid on alljärgnevad:

Vulgaarne ihtüoos: päritav – haigus avaldub haiguse geeni saanud järglastel sõltumata soost. Sagedus 1 haigusjuht 250-2000 sünni kohta. Avaldub esimese eluaasta jooksul. Valkjaspruunid, jahujad soomused katavad peamiselt jäsemete sirutuspindasid, kaela, otsmikku. Peopesad ja jalatallad võivad olla rohkete nahavagudega, mõnikord kaasneb allergiahaigus atoopiline dermatiit. Haigust ei saa enne sündi diagnoosida.

X-liiteline ihtüoos: päritav X-liiteliselt, s.t. haigestuvad poisid, kuid nende õed võivad olla haiguse geeni kandjad ning neil võivad sündida ihtüoosihaiged pojad. Sagedus 1:2000- 1:9500. Avaldub imikueas. Keha, jäsemeid katavad pruunid, tihedalt kinnitunud soomused. Peopesades, taldadel ja näol löövet tavaliselt ei ole. Haigust saab enne sündi diagnoosida.

Lamellaarne ihtüoos: päritav - haigus avaldub, kui järglane on saanud mõlemalt vanemalt haiguse geeni, ehkki vanemad ise on terved. Sagedus 1:300 000. Laps sünnib nn. kilekestas, mis eemaldub esimese elunädala jooksul ning kujunevad tumepruunid, laiad, plaaditaolised soomused. Lisaks nahanähtudele on iseloomulikud väljapoole pööratud silmalaud ja huuled, armistav juuksetus, küünte muutused. Termoregulatsioonihäirete tõttu võib soojade ilmadega tekkida ülekuumenemisoht. Haigust saab enne sündi diagnoosida.

Harvemate ihtüoosivormidena võib ette tulla järgmisi:
- hystrix–ihtüoos,
- villiline ihtüoos,
- kaasasündinud ihtüoosisarnane naha punetus,
- harleguin-beebi.

Ihtüoos sümptomina erinevate sündroomide korral võib peale nahanähtude esineda ka närvisüsteemi, silmade, kõrvade, hammaste, skeleti jne muutusi.

Ravi

Ihtüoosihaige naha seisundit on võimalik ravimite ja regulaarse nahahooldusega parandada, kuid täielikku tervistumist ei saavutata.

Sisehaiguste kliinik, naha- ja suguhaiguste osakonna vanemõde Maie Kaasik

Pärnu Haigla, Ristiku 1, Pärnu
Infotelefon: 447 3101 www.ph.ee

Infoleht on võetud Pärnu Haigla kodulehelt 20. mail 2016. Vaata värskendusi siit.

Äripäev
23. May 2016, 14:48

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi