Mälestame Marju Maasik-Kütti

Marju aastal 2001 oma kodus, mis sai kauni kodu auhinna.
Marju aastal 2001 oma kodus, mis sai kauni kodu auhinna.Foto: Tiina Kõrtsini/Vähiravifond
Eelmisel nädalal lahkus meie seast 51aastane Marju Maasik-Kütt, kelle võitlusest emakakaelavähiga kirjutas ka Terviseuudised.

Vähiravifond Kingitud Elu kirjutas täna nii: "Läbi on saanud 51aastase Marju Maasik-Küti võitlus vähiga. Toetasime Marjut mõnda aega, võimaldades proovida erinevaid ravivariante. 
Tema abikaasa Ando kirjutab: 
"Teatan kurbusega, et eelmisel esmaspäeval, 29.oktoobril lahkus Marju meie seast.
Viimasel ajal ägenes Marju haigus kiiresti, suurenesid valud ning tema seisukord halvenes. 
Suured tänud Teile Marju ravide toetamise eest, et tal oli võimalus säilitada võimalikult kvaliteetset elukeskkonda. Kogu haiguse periood kestis 2,5 aastat ja enamus aega sellest ta sai veeta pere keskel tänu Teie abile. 
Oleme südamest tänulikud, et meil Eestis selline fond on. Jõudu ja jaksu tulevikuks."

Oma võitlusest emakakaelavähiga rääkis Marju tänavu veebruaris ERRi Vikerhommikus.

Terviseuudistele andis Marju hilistalvel pika intervjuu  ja hoidsime temaga ühendust veel hiljemgi. Ta pidi tulema rääkima ka meie raadiosaatesse veebruaris, kuid just päev enne rabas teda uus haigushoog ja kodust välja ta ei pääsenud. 

Marju haigus sai alguse vaatamata sellele, et tema tervist jälgiti günekoloogide poolt regulaarselt, ta kuulus riskigruppi ja käis korralikult arstil. Kui haigus oli juba välja löönud, ei leidnud arstid küllalt kiiresti põhjust üles ja diagnoosi sai ta 2,5 aastat tagasi emakakaelavähi IV staadiumina.

Eesti haiglates lõppes tema aktiivne ravi selle aasta alguses  - ei olnud paraku enam ravimeid, mis oleksid teda aitanud. Suvel oli Marju lootusrikas, et pääseb eksperimentaalsele ravile Soome, mis küll oli kallis ja oma raha eest ega lubanud talle tervenemist. Oktoobris, kui viimati Marjule helistasime, võttis toru juba tema naabrinaine, kes oli teda just perearstile sõidutanud: Marjul oli väga halb ja suured valud. Siis saime aru, et tervis on vaatamata Soomes läbitud ravile halvenenud ja kannatused suured.

Marjust jäi maha lisaks abikaasale täiskasvanud tütar ja teismeline poeg.

Äripäev
06. November 2018, 12:35

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi