Teadus teeb samme kaotatud nägemise taastamiseks

Teadus teeb samme kaotatud nägemise taastamiseks.
Teadus teeb samme kaotatud nägemise taastamiseks.Foto: Scanpix/ PantherMedia
Usutavasti muutub juba mõne aasta pärast võimalikuks täiesti uue doonorsilma siirdamine, mille abil saab pime inimene tagasi kaotatud nägemise.

Teadlased võtavad pimeduse vastu võideldes kasutusele kõik vahendid. Uudne kiip võib asendada silma enda tundlikke rakke ning tüvirakkudest kasvatatakse uus võrkkest, kirjutab Imeline Teadus.

Esimene asi, mida Rhian Lewis näeb, on tähistaevast meenutavad väikesed eredad valgussähvatused. Pärast mõnenädalast treenimist õpib tema aju sähvatusi tõlgendama, nii et need muutuvad helendusega ümbritsetud kontuurideks. Pilt on mustvalge ja teraline, aga esimest korda rohkem kui viie aasta jooksul näeb ta laual taldrikuid ja söögiriistu ning kellal osuteid.

Kaasasündinud nägemisdefekt on aegamisi hävitanud Lewise silma  võrkkesta valgustundlikud rakud. Nüüd aga kuulub see keskealine Briti naine pisikesse pimedate rühma, kes on osa nägemisest tagasi saanud tänu võrkkestale siiratud elektroonilisele pildikiibile.

Põhimõtteliselt koosneb implantaat sama tüüpi elektroonilistest pildisensoritest, mida kasutatakse digitaalkaamerates. Kiip asendab pimedate silmades hävinud valgus­tundlikud rakud ning saadab valgusinfo ajju nägemisnärvi kaudu, nii et nägemiskeskuses moodustub kujutis.

Pildikiip on ainult üks osa kõrgetasemeliste ravivõimaluste valikust, mida arstid võivad täna ja lähitulevikus pimedatele pakkuda. Ligikaudu 85% kõigist pimedusjuhtumeist on arvatavasti välditavad või ravitavad juba praegu olemasoleva tehnika abil.

Lisaks elektroonilistele implantaatidele töötavad teadlased ka bioloogiliste lahenduste kallal.

Tüvirakud võivad taastada silma hävinud koe, samas aga viirus võib rakud ümber programmeerida nii, et need hakkavad jälle õigesti toimima. Ja kui miski muu ei anna tulemusi, õpivad arstid ühel päeval mittenägevat silma välja vahetama surnud doonorilt võetud normaalselt funktsioneeriva silma vastu.

Loe nägemise kaotanud inimeste uutest lootuskiirtest lähemalt septembri Imelisest Teadusest!

Äripäev
06. September 2018, 14:23

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi