Terviseameti juht: kui tootja vastutust ei võta, on asi kahtlane

MMS-i jt ainete tarvitamisi puudutavate pöördumiste arv viimaste kuude jooksul kasvanud.
MMS-i jt ainete tarvitamisi puudutavate pöördumiste arv viimaste kuude jooksul kasvanud.Foto: Scanpix/Caro
Terviseameti peadirektor Merike Jürilo kinnitas, et järelevalvemenetlus MMS-i suhtes on algatatud, ent uurimise huvides ei saa ta detailidesse laskuda.

Interneti võimalused annavad igaühele kätte piiramatuse paljudes kanalites kontrollimatut infot levitada ning kriitikameele puudumisel leitakse selle uskujaid palju, vahendas ERRi uudisteleht.

Internetis imesid lubavate toodetega kokku puutudes tasub enne nende soetamist mõelda korraks tootelubaduse üle, kas see on realistlik ning teha taustauuringut, kes on toote maaletooja ja millised on toote tegelikud omadused, kõneles terviseameti juht Vikerraadio saates "Uudis+".

"Piiripealsete toodete puhul ütleb tootja sageli, et ta ei võta mingit vastutust tagajärgede eest. See peaks juba panema kellukese helisema. Kui vastutust ei võeta või ei juleta võtta, siis miks seda ei juleta teha?" küsib Jürilo retooriliselt.

Põhjuseks, miks inimesed üha enam end omal käel "interneti teel" ravivad, peab Jürilo seda, et nii on palju lihtsam: ei pea helistama perearstile, ei pea end kusagile kohale vedama, leiab palju mõttekaaslasi, kes kiidavad omal käel diagnoosimist ja ravimist takka.

Jürilo kinnitusel on MMS-i jt ainete tarvitamisi puudutavate pöördumiste arv viimaste kuude jooksul kasvanud. Samuti julgustab ta inimesi pöörduma mürgistusinfokeskusesse, kus saab kahtlase aine manustamisel tekkinud reaktsioonidest anonüümselt teada anda ja nõu küsida, ilma hukkamõistu kartmata.

Täismahus artikkel ERRi uudistelehel.

Äripäev
27. August 2018, 13:11

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi