Teismelistel üha rohkem psüühikahäireid

Riigil puudub korralik ülevaade laste käitumis- ja psüühikahaiguste kohta.
Riigil puudub korralik ülevaade laste käitumis- ja psüühikahaiguste kohta.Foto: Pixabay
Riigil puudub korralik ülevaade laste käitumis- ja psüühikahaiguste kohta.

Riigil puudub täielik statistika laste käitumis- ja psüühikahaiguste kohta, ent teada on, et 15-19-aastaste esmahaigestumused psüühikahäiretesse on viimastel aastatel sagenenud. Kokku hinnatakse selliste laste arvuks 20 000 kuni 40 000 ehk 10 kuni 20 protsenti kõigist alaealistest. Ligi 3000 last tarvitab antidepressante.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialist Käthlin Mikiveri sõnul on kuni 14-aastaste hulgas käitumis- ja psüühikahäirete esmahaigestumus pisut vähenenud, ent muret teeb psüühikahäirete tuntav kasv 15-19-aastaste seas.

Kui veel mõni aasta tagasi diagnoositi käitumis- ja psüühikahäireid enim viie- kuni üheksa-aastaste seas, kellele järgnesid 10-14-aastased, siis 2015.-2016. aasta paiku toimus muutus ja esmadiagnooside hulk hakkas 15-19-aastaste seas järsult tõusma.

 

Edasi loe ERRist

Äripäev
19. June 2018, 12:22

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi