Millal vajab putukahammustus ravi?

Sääsehammustus võib tekitada sügelust.
Sääsehammustus võib tekitada sügelust.Foto: Scanpix/ PantherMedia
Putukahammustustele on üldjuhul tundlikumad väikesed lapsed ja need, keda on korduvalt hammustatud või nõelatud.

Putukahammustused vajavad harva ravi, kuid herilase või mesilase nõelamise korral on allergilise reaktsiooni oht suurem kui putukahammustuse korral. “Alati sõltub kõik inimese tundlikkusest –mõnda nõelab mesilane ja ei juhtu midagi,” nendib allergoloog Viigi Viil ajalehele Saarte Hääl antud intervjuus. “Samas hammustab kedagi mingi kevadine putukas ja ollakse mures. Selliseid asju märkavad inimesed kevadel tihtipeale rohkem, sest talvel ju putukaid ei ole. Kevadel käiakse aga palju rohkem väljas ja kokkupuudet putukatega on rohkem.”

Viili hinnangul ei ole inimese keha pärast pikka sügist ja talve päikese, tuule, leviva õietolmu ja lendavate putukatega veel harjunud. “Just on peal ka kevadväsimus, talvega on immuunsüsteem nõrgenenud ja kehavarud vähenenud, viirused on liikunud ja koolipinged murravad,” räägib ta.

Peapiirkonnas ohtlik

“Kõige selle pealt väljendub ka see putukatundlikkus lihtsalt rohkem. Suvel ja sügisel on lastel ikka punne peal, aga neid nagu ei märgata. Kevadel ronivad samas igasugused putukad välja ja tekitavad kindlasti ka tugevamat reaktsiooni.”

Inimesed taluvad putukahammustusi ja -nõelamisi erinevalt ning allergikutel on nähud tugevamad ja püsivad kauem. Kõige ohtlikum on nõelamine peapiirkonda ning selle tagajärjel võivad tekkida keele- ja kurguturse, mis omakorda põhjustavad hingamisraskusi.

Kui putuka nõelamine põhjustab kõri-, suu- või keeleturset, mis takistab hingamist või kutsub esile tõsise allergilise reaktsiooni tundemärgid, tuleb kutsuda kiirabi. Oluline on torkekoha puhastamine, turset saab alandada, kattes pistekoha kohe pärast nõelamist külma kompressiga. Korduvpisted või -hammustused võivad põhjustada naha tundlikkust ja nahapõletikku.

“Väike putukas ei ole üldjuhul eluohtlik, aga kindlasti on olulised tegelased puugid ning mesilased ja herilased,” märgib Viigi Viil. “Kui inimesel on olnud ikka väga tugev reaktsioon nii mesilasele kui ka herilasele ja tekivad hingamisraskused, soovitan kindlasti kontakteeruda perearstiga. Tänapäeval on olemas selline asi, nagu Epipen, mis sisaldab adrenaliini ehk tugevat hormooni. Kui inimesel on olnud selline šokilaadne reaktsioon mesilasetorkele, siis soovitatakse sellist varianti alati tagataskus hoida.”

Äripäev
11. May 2018, 08:06

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi