Rabarberilehe smuuti on mürgine

Mõned rabarberi osad on tervislikud, teised aga mürgised.
Mõned rabarberi osad on tervislikud, teised aga mürgised.Foto: Wikimedia Commons
Kevadel on oht omale salateid ja smuutisid tehes tervise turgutamise asemel hoopis kahju teha.

Igal kevadel saab mürgistuse infoliin 16662 mitmeid kõnesid mürgiseid taimi söönud inimestelt või nende lähedastelt. Kuigi näiteks rabarberi noored varred on söögikõlbulikud ning taime lehti võib väikeses koguses kasutada supi maitsestamiseks, ei tohiks tulenevalt rabarberilehtede maksatoksilistest omadustest neid kasutada ei smuuti ega pesto valmistamiseks.  

Kindlasti tuleb ettevaatlik olla ka maa sees leiduvate juurikate toiduks tarvitamisel – näiteks võilillejuurika asemel on toitu valmistatud mürgisest karumustika juurest. Samuti on inimesed karulaugu asemel söönud piibelehe ja mürgise sügislille lehti.

Enne taimede korjamist ja nende söömist tuleb kindlasti täpsemalt uurida nende välimust ja toimeid. Mürgistuskahtluse korral tuleks helistada terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliinile 16662.

Äripäev
24. April 2018, 10:18

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi