Miks kehtivusaja ületanud ravimid on ohtlikud?

Kehtivusaja ületanud ravimite kasutamine on ohtlik!
Kehtivusaja ületanud ravimite kasutamine on ohtlik!Foto: Scanpix
Apteeker selgitab, miks on ohtlik võtta ravimeid, mille kehtivusaeg on juba lõppenud ja kui kaua pärast selle lõppemist on veel ohutu neid võtta.

Benu Apteegi proviisor Virge Sokk selgitab, millist ohtu kehtivusaja ületanud ravimid kujutavad ja kuidas tuleks nendega korrektselt toimida.

Kehtivusaja ületanud ravimite kasutamine on ohtlik, sest ravimis võivad tekkida muutused, lagunevad toimeained, abiained, ja keegi ei tea, mis ravimis pärast kõlblikkusaja lõppu võib toimunud olla. Sellepärast tuleb need ravimid hävitada.

Loe ka siit, kuidas ravimiameti esindaja aegnunud ravimite ohtlikkust põhjendab.

Kõlblikkusaja ületanud ravimid ei muutu päevapealt kasutamiskõlbmatuks, ehk kui teil on jäänud karpi veel näiteks 2 tabletti, siis neid ei pea ära viskama ja võib ära kasutada. Kui aegumistähtaeg oli juba kuu või rohkem tagasi, tuleks need ravimid kasutusest kõrvaldada. Samuti võiks kodust ära viia need ravimid, mida enam ei kasutata.

 

Tervise ja keskkonna kaitseks

Enamik ravimeid on mittesihipärasel kasutamisel otseselt ohtlikud tervisele või ohustavad keskkonda. Terviseriskidest on juttu ravimi pakendil, infolehes, kuid keskkonnariskidest eriti ei räägita.

Viimastel aastatel on keskkonnast, peamiselt veest, tuvastatud järjest enam ravimite jääke. Kuigi valdavalt on kogused väikesed ja jäävad tunduvalt allapoole tavapäraste saasteainete sisaldusi, võivad ravimijäägid laiemas perspektiivis põhjustada probleeme.

Ravimid sisaldavad erinevaid aktiivseid aineid, mille mõju keskkonnale ei ole veel nii palju uuritud. Kuigi enamik ravimitest laguneb keskkonnas kiiresti, tekivad pideva kasutuse järel siiski suhteliselt suured jääkide kogused. Otsene kahjulik mõju võib olla veeorganismidele, näiteks hormoonpreparaadid võivad põhjustada kaladel ja kahepaiksetel looteeas soomuutusi, mille tulemusel võivad nad muutuda sigimisvõimetus.

Artiklis on tuginetud ravimiameti infole.

 

Äripäev
18. April 2018, 16:58

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi