Rasvumise põhjus võib olla heade bakterite vähesus

Juba üks ports õigete mikroobidega jogurtit aitab mikrobiootat muuta.
Juba üks ports õigete mikroobidega jogurtit aitab mikrobiootat muuta.Foto: Scanpix/ PantherMedia
Arenenud maailma hügieen muudab nii puhastusvahendid kui ka toidud steriilseks ning hävitab inimesele kasulikud bakterid. Heade bakterite vähesus võib olla ka üks rasvumise põhjus.

“Meie kehades on 1,5 kilogrammi mikroobe, mis teevad meid kas haigeks või terveks,” rääkis Turu Ülikooli professor Seppo Salminen. “Mikrobioota meie sees on väga võimas, kuid mõjutatav. Kui varem õpetati tulevastele teadlastele, et loode on üsas steriilne ning bakteritega kokku ei puutu, siis nüüd on teadus jõudnud sinnamaani, et ema toitumine mõjutab last juba enne sünnitust. Kuigi ka rinnapiim pole nii steriilne kui on arvatud, annab see lapsele tohutul hulgal häid baktereid ning programmeerib tema tuleviku tervise.”

“Haigused, antibiootikumiravi ja toitainevaene söök hävitavad meie kehas häid baktereid,” ütles Seppo Salminen. “Uuringute kohaselt tarbib keskmine ameeriklane poolfabrikaate ja valmistoite süües 1000 korda vähem tervisele häid baktereid, kui tal tegelikult vaja on. See hakkab mõjuma pikema aja jooksul. Halvad valikud toitumisel ja erinevad ravimid ei mõjuta ainult meie kõhtu, vaid ka meie aju – ja mitte ainult seedehäiretest tekkinud ebamugavusest, vaid toit võib otseselt meeleoluhäireid põhjustada.”

Seppo Salminen märkis, et rasvumine on üha suurem probleem ning see ei tulene ainult kaloritest, vaid valest mikrobiootast. “Mida nooremalt laps rasvub, seda rohkem mõjutab see teda hilisemas elus. Rasvunutel on häid baktereid oluliselt vähem, kuid õige dieediga on võimalik neid juurde tekitada. Vaid üks topsitäis õigete mikroobidega jogurtit aitab mikrobiootat muuta,” sõnas Seppi Salminen. “Meie on eesmärk tulevikuks parem diagnostika ning seeläbi ka personaliseeritud meditsiin ja toitumine, mis omakorda sõltub sellest, kas need tervislikud toidud tehakse ka maitsvad.”


Äripäev
27. March 2018, 13:56
Vaata EST või RUS arhiivi