Neerukeskused annavad täna telefoni teel nõu

Eestis on juba aastaid tavaks, et rahvusvahelisel neerupäeval toimuvad telefonikonsultatsioonid Eesti neerukeskustes, kus huvilised saavad telefoni teel vestelda nefroloogiga. Täna on taas see võimalus.

Tänavu, rahvusvahelisel naistepäeval 8.märtsil, on rahvusvahelise neerupäeva fookuses krooniline neeruhaigus ja naiste tervis. Elanikkonna hulgas esineb kroonilist neeruhaigust ligikaudu 10-14% ja naistel esineb neeruhaigusi sagedamini kui meestel.

Kui peamisteks kroonilise neeruhaiguse põhjusteks elenikkonna hulgas on diabeet ja kõrgvererõhktõbi, siis mõned neeruhaigused on eriti tüüpilised naistele, näiteks  luupusnefriit ja äge või krooniline püelonefriit. Raseduse ajal on väga oluline tähelepanu pöörata kuseteede infektsioonide õigeaegsele ravile ja krooniliste neeruhaiguste varajasele avastamisele ning ravile.

Eesti nefroloogid ühinevad maailma nefroloogidega kutsudes üles kõiki naisi,  tüdrukuid ja meedikuid olema kursis naistel esinevate neeruhaiguste iseärasustega. Nende soovitus on alati küsida nõu oma perearstilt, kuidas varakult avastada neeruhaigusi ja hoida ära haiguse süvenemine.

Meedikutele ja patsientidele on olemas ravijuhendid, millal teostada uriinianalüüsi ja määrata neerufunktsiooni inimestel, kellel on suurem kroonilise neeruhaiguse tekkerisk. Uus, kroonilise neeruhaiguse ravijuhend patsientidele ja meedikutele valmis 2017 aastal ja on leitav veebilehelt ravijuhend.ee.

Rahvusvahelisel neerupäeval korraldatakse üle maailma erinevates riikides üritusi ja ettevõtmisi, mis on pühendatud kroonilise neeruhaiguse ennetamisele.

Ka Eestis on juba aastatid tavaks, et rahvusvahelise neerupäeva puhul toimuvad üritused: telefonikonsultatsioonid Eesti neerukeskustes, kus huvilised saavad telefoni teel vestelda nefroloogiga ja muud üritused.

8. märtsil 2018, rahvusvahelisel neerupäeval ja naistepäeval toimuvad üritused:

Kell 14.00–15.30 vestlusring Tartu Ülikooli Kliinikumis "Neerud ja naiste tervis" E-korpus, patsiendiinfo ruumis 1. korrusel.

Kell 12.00–14.00 telefonikonsultatsioonid Eesti neerukeskustes: Põhja-Eesti Regionaalhaigla telefonil 6171272 ja Tartu Ülikooli Kliinikumi telefonil 7318272.

Äripäev
07. March 2018, 13:31

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi