Liha tarbimine võib suurendada diabeedi riski

Ka linnuliha intensiivne tarbimine võib suurendada diabeediriski.
Ka linnuliha intensiivne tarbimine võib suurendada diabeediriski.Foto: Scanpix/ PantherMedia
Singapuris läbi viidud rahvastikupõhine uuring on kinnitanud, et punase liha ja linnuliha intensiivne tarbimine võib inimestel diabeedi riski suurendada. Kala ja karploomade söömisega aga teadlaste sõnul diabeediriski ei kaasne.

Singapuri Duke-NUS meditsiinikooli kliiniliste teaduste professor Woon-Puay Koh vaatles koos kolleegidega seost punase liha, linnuliha, kala ja karploomade ning II tüübi diabeedi vahel, võttes arvesse heemse raua (lihast omastatava raua) mõju.

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas American Journal of Epidemiology.

Teadlased analüüsisid andmeid, mis pärinesid Singapuri Hiina Terviseuuringust, milles osales 63 257 täiskasvanut vanuses 45 kuni 74 eluaastat. Osalejad lülitati uuringusse aastatel 1993 kuni 1998 ning neid jälgiti kahe küsitluse abil: üks neist viidi läbi perioodil 1999 kuni 2004, teine aga 2006 kuni 2010.

Liha suurendab riski, kala mitte
Tehti kindlaks, et inimestel, kes tarbisid kõige rohkem punast liha, oli diabeedi risk 23 protsenti kõrgem kui neil, kes tarbisid seda vähe. Suures koguses linnuliha tarbimine oli seotud diabeedi riski 15protsendilise suurenemisega. Liha asendamise korral kala ja karploomadega riski kasv vähenes.

Selles kontekstis vaatlesid teadlased ka heemse raua mõju seosele liha tarbimise ja diabeedi vahel. Nad leidsid, et suurem tarbitud heemse raua kogus oli seotud diabeedi väljakujunemise riski suurenemisega.

Järgmiseks kontrollisid teadlased, kas heemse raua tarbitava koguse reguleerimine inimese toidusedelis võiks riski mingil viisil mõjutada. Tulemused olid intrigeerivad.

“Pärast täiendavate korrektuuride tegemist heemse raua tarbitud koguse põhjal jäi seos tarbitud punase liha koguse ja diabeedi riski vahel statistiliselt märkimisväärseks, linnuliha korral aga vastav seos kadus,” sõnas professor Koh.

Teadlaste sõnul võib see tähendada, et punases lihas sisaldub teisi aineid peale raua, mis võivad põhjustada diabeedi riski suurenemist, linnuliha korral aga see nii pole.
Linnuliha osas näitas uuring, et riski suurus oleneb söödavast kehaosast. Näiteks rinnalihas on heemse raua sisaldus väiksem kui kanakoibades, seetõttu võib see pikaajalises perspektiivis tervisele ohutum olla.

Liha söömisest ei pea loobuma
Professor Koh’i sõnul ei tohiks antud uuring inimesi liha söömisest loobuma sundida. Pigem leiab ta, et inimesed peaks arvestama rohkem liha koguseid ja tüüpe, mida nad toiduks tarbivad.

Kuigi professor Woon-Puay Koh’i uuring käsitles konkreetselt singapurlaste toitumisharjumusi, on selle tulemused asjakohased ülemaailmsel tasandil; need kinnitavad varasemate uuringute tulemusi, mis puudutavad intensiivse lihatarbimise mõju tervisele. Uuringutulemustest on oluline ka teave, et heemne raud ei pruugi olla punases lihas ainus diabeedi riski põhjustaja.

 

Äripäev
18. December 2017, 10:40

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi