Perearstid kinnitavad: HPV vaktsiin on ohutu

Emakakaelavähk on raske ja kurnav haigus nii patsiendile endale, tema lähedastele kui ka kogu ühiskonnale. Emakakaelavähki haigestumus üha suureneb, Eestis on haigestumine võrreldes Põhjamaadega sagedasem.

Eesti Perearstide Selts kinnitab, et HPV (inimese papilloomviirus) vastane vaktsineerimine on tõenduspõhine ja ohutu meetod emakakaelavähki haigestumise vältimisel ning selts toetab HPV vastast vaktsineerimist.

 

Viimasel ajal tekkinud vaktsineerimise teemalises diskussioonis on üles kerkinud küsimusi, kas HPV vastu vaktsineerida ning millised on võimalikud kõrvaltoimed ja tüsistused. Perearste teeb murelikuks vaktsineerimisega hirmutamine ja peamiselt emotsioonidel põhinevate arvamuste esiletoomine.

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige Karmen Joller kinnitab, et tõenduspõhine info vaktsineerimise ohutuse kohta on võrdselt oluline nii arstile kui patsiendile.

„Vaktsiinid on üks enim uuritud ja kontrollitud ravimite gruppe. Perearstid on vaktsineerimise vajalikkuses veendunud ning kutsuvad lapsevanemaid üles küsimuste või kahtluste korral nõu pidama oma perearsti või -õega,“ ütles Joller.

Tänu vaktsineerimisele päästetakse maailmas enam kui kolm miljonit inimelu aastas. Kõikidel ravimitel esinevad kõrvaltoimed. Vaktsiinidest põhjustatud kõrvaltoimed on enamjaolt kerged ning mööduvad. Tõsiseid vaktsiinidest põhjustatud kõrvaltoimeid esineb väga harva.

Äripäev
29. November 2017, 16:34

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi