Juureravi võib päästa lootusetu hamba

Pöördumatute kahjustustega hambapõletiku ravimisel võib abi olla juureravist. Juureravi olemust ning vajalikkust selgitab Sakala Hambaravi arst Grete Amer.

Millal on see vajalik?

Juureravi ehk endodontilist ravi vajavad hambad, mille hambapulbis ehk hambaõõnes on tekkinud põletik. Hambapulp on see osa hambast, mis asub sügaval hamba sees ja mis koosneb veresoontest, närvikiududest ning sidekoest. Seejuures põhjustavad hambaõõne põletikku bakterid, mis on tunginud hamba närvini, kas sügava hambaaugu või haige igemetasku kaudu. “Hammas võib vajada juureravi siis, kui ta on varasemaga võrreldes oluliselt tundlikum külmale ja kuumale toidule, valutab tugevalt, on muutnud värvust või kui mälumine on muutunud ebamugavaks,” ütles Amer.

Tähelepanu tasub suutervisele pöörata ka juhul, kui hambaid ümbritsevad koed on turses, neist eritub vedelikku või kui lokaalsed lümfisõlmed on suurenenud. Seega võib ravimata põletik moodustada turseid ka igemetes ja näol. “Põletikku võivad põhjustada ka traumad nagu hambamurd või mõra hambas, mille käigus saab hambanärv sageli viga. Samas võib hammas juureravi vajada ka sümptomite puudumisel, näiteks kroonilise põletiku korral,” selgitas Amer.

Kuigi juureravi ja sellele järgnev taastamine võib tunduda kalli protseduurina, on see lõppkokkuvõttes soodsam kui hamba eemaldamine ja asendamine implantaadiga. “Tänasel päeval on võimalik ravida ka neid hambaid, mis varem oleksid kuulunud väljatõmbamisele,” kinnitas Amer.

Kuidas juureravi toimib?

Kuna hambapulp on seotud hambajuurt ümbritsevate kudedega, on juureravi eesmärgiks juurekanalisüsteemi puhastamine haigustekitajatest ning kanalivalendike täitmine, et takistada bakterite tagasitungimist hambajuurde. Selleks eemaldab hambaarst põletikulise hambanärvi, puhastab ja kujundab juurekanalite sisemuse ning lõpuks täidab ja sulgeb kanaliruumi. Et hammas lõplikult töökorda saada, taastatakse see täidise või krooniga.

Ameri sõnul tasuks eelistada juureravi, mida tehakse hambaravimikroskoobiga, kuna mikroskoobi kasutamine tõstab oluliselt juureravi edukust. “Mikroskoop võimaldab suurenduse abil vaadata hamba sisse ja seeläbi leida väga kitsaid juurekanaleid, mida palja silmaga ei näe. See tähendab, et tänasel päeval on võimalik ravida ka neid juurekanaleid, mida varem lihtsalt üles ei leitud,” ütles Amer. Mikroskoobi kasutamine aitab vältida lisaks ka juureravi tüsistusi.

Meeles tuleb pidada, et juureravi saanud hambad ei pea kauem vastu kui ülejäänud hambad. Seetõttu tuleb juureravitud hambaid hooldada sama hoolikalt kui teisi hambaid ning külastada kontrolli eesmärgil hambaarsti vähemalt kaks korda aastas.

Kui kallis on ravi?

Kliinikumi kodulehe info järgi sõltub ravi hind hambast ning sellest, kas tegemist on esmase või ümberraviga. Tagumised hambad on anatoomialt keerukamad, seega on ka nende ravi kallim. Samuti mõjutab hinda ravivisiitide arv. Mida raskem on ravi, seda rohkem kulub visiite. Hamba juureravi ja sellele järgnev taastamine on siiski soodsam kui hamba eemaldamine ning asendamine tehisjuure ehk implantaadi + krooni või sildproteesiga. Oluline on meeles pidada, et kõiki hambaid siiski pole võimalik "päästa".

 

 

Äripäev
17. November 2017, 13:19

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi