Suhkur toidab vähirakke ja soodustab nende teket

Vähirakud imendavad suhkrut 10-12 korda rohkem kui normaalsed rakud. Seega võib rafineeritud suhkru liig viia olukorrani, mis soodustab pahaloomuliste kasvajate arengut.

Juba 1931. aasta Nobeli meditsiinipreemia laureaat sakslane Otto Warburg käis välja hüpoteesi, et vähirakkudel on võrreldes tervete rakkudega erinev energia metabolism. Tema järgi näitavad pahaloomulised kasvajate rakud, vastupidiselt tervetele rakkudele, suurenenud glükolüüsisisaldust.

Kliinilise uuringus aastatel 2013-2014 avaldati in vitro uuringu tulemused, mis analüüsisid söödud suhkru ja onkogeneesi (vähi tekke) suurenemise seost. Tulemused näitasid, et glükoositaluvuse suurenemine avaldas otsest ja positiivset seost vähirakkude tootmise varajaste faasidega.

Üks olulisemaid mehhanisme, millega vähi arengut suhkru kaudu soodustatakse, on mitokondrite düsfunktsioon. Suhkur põleb rasvast erinevalt, tekitades vabu radikaale. Kui vabad radikaalid kahjustavad raku mitokondreid, mõjutavad need ka rakutuuma DNAd ja rakumembraane, mis põhjustab valkude kahjustumist.

Vähk on peamiselt tingitud geneetiliselt muteerunud rakkude replikatsioonist. Mitoos on vahend, mille abil rakud jagavad ja edendavad koe kasvu. Kui apoptoosi (rakusurma) protsess kukub kokku, tekib vähk.

Rasvumisel ja kroonilisel ülesöömisel on positiivne korrelatsioon ja põhjuslik põhjus vähirakkude kasvu ja arenguga. Kanada Vähiliidu andmetel võib rasvumine põhjustada muutusi hormoonide tasemes, nagu suguhormoonid või insuliin, mis suurendab rinnanäärme-, käärsoole- ja emakavähi tekke riski.

Uuringus võeti arvesse rafineeritud suhkrut ja looduslikult esinevate suhkrute erinevust. Rafineeritud suhkrut sisaldavad lauasuhkur ja kõrge fruktoosisisaldusega siirupid, mida keha saab töödeldud toiduainete ja magustoitude kaudu. Loomulikult esinevaid suhkruid puuviljades peetakse vähem kahjulikuks, sõltumata nende glükeemilisest indeksist.

Enamgi veel, 1985. aasta uuring näitas, et suures koguses suhkrut tarbivatel patsientidel oli vähktõvele suurem eelsoodumus kui vähem suhkrut söövatel patsientidel. 2006. aastal avaldatud prospektiivses uuringus leiti, et rohke suhkruga toiduga tarbimist saab seostada suurema kõhunäärmevähi riskiga ning üks teine uuring näitas rinnavähiga patsientidel sarnaseid tulemusi.

Dr Tony Jimenez väidab, et orgaaniline suhkur ei pruugi vähirakkude kasvu soodustada samamoodi nagu rafineeritud suhkur, sest inimrakud absorbeerivad puuviljades ja köögiviljades leitavat suhkrumolekule, samas kui vähirakud suudavad omandada vaid neid molekule, mis on pärit rafineeritud suhkrust.

Mida me saame teha?

Suhkur on seotud paljude terviseprobleemide, sealhulgas diabeedi, südamehaiguse, insuldi, kõrgenenud triglütseriidide ja kõrge vererõhuga. Rafineeritud suhkru vähendamine töödeldud toitudest on hea algus, vähendamaks vähirakkude kasvu ohtu.

Kasutage igapäevaselt piisavas koguses puu- ja köögivilju. Veenduge, et teie toit sisaldaks piisavalt kiudaineid, rauda ja valku. Ärge jooge puuviljamahlasid, millele on lisatud suhkrut, ning kasutage looduslikke magusaineid, nagu mesi või steevia ning vältige kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit või suhkruasendajaid, näiteks aspartaami.

Suhkrukogus peab olema õige: naistele mitte rohkem päevas kui 6 teelusikatäit (25 grammi), mehed mitte üle 9 teelusikatäit (37 grammi); see võrdub 100 kilokaloriga naiste ja 150 meeste puhul. Enamik inimesi näiteks Ameerikas sööb sellest kahekordse koguse, keskmiselt umbes 22 teelusikatäit päevas.

 

 Allikas: www.healthnutnews.com

Äripäev
16. November 2017, 14:26
Vaata EST või RUS arhiivi