Külm vesi on kätepesul sama tõhus kui soe

Kätepesu on üks lihtne võimalus vähendada nakkushaigustesse nakatumise ohtu.
Kätepesu on üks lihtne võimalus vähendada nakkushaigustesse nakatumise ohtu.Foto: flickr.com
Paljudele meist on juba lapsepõlvest alates õpetatud, et pisikute tõrjumiseks tuleb pesta käsi kuuma vee ja seebiga. Kuid kas vee temperatuur on ilmtingimata oluline?

Ka Ameerika Ühendriikide valitsuse määrustes rõhutatakse kuuma vee temperatuuri olulisust Ameerika tarbijate tervise ja ohutuse tagamiseks. Ent kas seda väidet toetavad ka teaduslikud tõendid? Seda vaadeldi hiljuti läbi viidud uuringus.

USA Toidu- ja Ravimiameti (FDA) väitel suudab soe vesi käte pesemisel tõhusamalt baktereid eemaldada kui külm vesi, ning nende nõuete kohaselt peab vee temperatuur restoranides, kohvikutes ja teistes toitlustusasutustes olema 40°C ±2 kraadi.

Neid nõudeid põhjendatakse asjaoluga, et kuum vesi paneb seebi vahutama ja aitab bakteritest vabaneda. Ent kas see on teaduslikult tõestatud?

Varasemates uuringutes on osutatud asjaolule, et puuduvad teaduslikud tõendid, mis kinnitaksid väidet, et käte pesemisel on bakterite tapmiseks tarvis kuuma vett. Ning nüüd on hiljuti läbi viidud uuring näidanud, et külm vesi võib sellega täpselt sama hästi hakkama saada.
Uuringu viisid läbi New Jersey Rutgersi Ülikooli teadlased ning selle tulemused avaldati ajakirjas Journal of Food Protection.

Uuringus vaadeldi mitmeid erinevaid tegureid, nagu näiteks seebi kogust, vee temperatuuri, vahutamisaega ja seebi tõhusust käte pesemisel vastavalt toote koostise andmetele.
Uuringu alguses kasutasid katsealused 1 milliliitrit harilikku (mitte antibakteriaalset) seepi 5-sekundilise vahutamisajaga vee temperatuuril 38°C.

Kasutatud bakteriks oli ATCC 11229, Escherichia coli mittepatogeenne tüvi.
Teadlased uurisid kuuma ja külma veega käte pesemise mõju 20 vabatahtlikul, kelle hulka kuulus 10 meest ja 10 naist.

Iga katset korrati 6 kuu jooksul 20 korda. Selle aja jooksul pesid katsealused käsi veega, mille temperatuur oli vastavalt 16°C, 26°C või 38°C.
Kasutati ka erinevaid seebikoguseid. Katsealused pesid käsi 0,5 milliliitri, 1 milliliitri või 2 milliliitri seebiga. 

Üldiselt ei osutunud antimikroobne seep tavalisest seebist oluliselt tõhusamaks. Ühes stsenaariumis aga parandas vahutamisaeg märkimisväärselt tõhusust.
Oluline on asjaolu, et vee temperatuur ei avaldanud bakterite tõrjevõimele märkimisväärset mõju. Nii 38°C kui 16°C korral ei täheldanud teadlased erinevusi bakterite tõrjevõimes.
Lisaks sellele näitas uuring, et käte pesemine isegi üksnes 10 sekundi jooksul on bakterite eemaldamiseks piisavalt tõhus.

Need tähelepanekud on eriti olulised, arvestades FDA määruseid vee temperatuuri kohta toiduainete ohutuks käitlemiseks, ning energiakuluga seotud probleeme.
Uuringu läbi viinud Donald Schaffner on tunnustatud professor ja toiduaineteteaduse spetsialist. Ta selgitab: "Käsi pestes peavad inimesed end mugavalt tundma, kuid tõhususe seisukohast näitab käesolev uuring, et kasutatava vee temperatuuril pole tähtsust."

Käesoleval uuringul võib olla märkimisväärne tähtsus vee-energia kontekstis, sest külma vee kasutamine säästab sooja või kuuma veega võrreldes rohkem energiat.
"Poliitikat tuleb muuta. Temperatuurinõuete asemel peaks poliitika üksnes sätestama mugava või piisavalt sooja vee kasutamise vajaduse. Me raiskame energiat, et soojendada vett tasemeni, mis tegelikult vajalik ei ole," ütles Donald Schaffner.

Teadlased märgivad kokkuvõtteks, et tarvis on täiendavaid uuringuid, mis võimaldaks täpselt kindlaks määrata, kui palju ja millist tüüpi seepi on kõige tõhusam kahjulike bakterite tõrjeks kasutada.


Äripäev
09. November 2017, 15:29
Vaata EST või RUS arhiivi