Magustaja tekitab isu nõiaringi

Kunstlik magustaja võib näida küll suhkru süütu asendajana, kuid tegelikult hoopis suurendab söögiisu, ütleb Tallinna Tehnikaülikooli toitumisinstituudi emeriitdotsent Tiiu Liebert.

Toitumisnõustaja Triin Muiste toob välja, et valge suhkur on viimseni ära rafineeritud ehk selle töötlemise käigus on kadunud vitamiinid ja mineraalid. Seega suurt midagi peale kalorite ja ajutise energia inimene seda süües ei saa, ent ometi kiputakse arvama, et keha vajab seda, kirjutas Postimees Tervis.

Paljudel toodetel ilutseb küll väljend "suhkruvaba", ent sageli sisaldab selline toode hoopis kunstlikke magusaineid. Muiste tõdeb, et neid leidub uskumatult paljudes toitudes ja neid võib pidada isegi valgest suhkrust hullemaks.

Tallinna Tehnikaülikooli toitumisinstituudi emeriitdotsent Tiiu Liebert toonitab, et kunstlikud magusained suurendavad isu, pidurdavad täiskõhutunde tekkimist ning stimuleerivad rasva talletamist ja kaalutõusu.

Kunstlik magusaine petab aju

Vastupidiselt levinud arvamustele ei aita suhkru asendamine kunstlike magusainetega kehakaalu alandada, kirjutab toidutare.ee.

Kunstlikke magusaineid sisaldavat toiduainet tarbides on organismil raske otsustada, kui palju seda siis ikkagi süüa. Toidu magus maitse saadab ajule signaali, et kohe saabub energiasüst, mis jääb aga tulemata. Magusad, kuid suhkruvabad tooted petavad aju täiesti ära. Magusast maitsest tingituna arvab aju, et tegemist on suhkruga, ja vallandab ebaproportsionaalses koguses insuliini. See aga põhjustab söögiisu suurenemist ja rasvade ladestumist. Keha kompenseerib selle valesignaali aga toidukogust suurendades. Kunstlikud magusained ei suuda saata ajule sellist küllastumistundest märku andvat signaali ehk täiskõhutunnet, nagu seda teeb tavaline suhkur. 

Ülevaate 8 rohkem levinud kunstlikust magustajast saad toidutare.ee.

 

 

Äripäev
10. October 2017, 09:53

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi