See lihtne test võib päästa mehe elu

Uroloogilisi probleeme ei pea häbenema.
Uroloogilisi probleeme ei pea häbenema.Foto: Scanpix
Igal aastal diagnoositakse Eestis üle 1000 uue eesnäärmevähi juhtumi, neist 3–5%-il avastatakse eesnäärmevähk kaugele arenenud staadiumis

Eesnäärmevähk on Euroopas enim diagnoositud kasvaja meestel.

„Kuna eesnäärmevähi näol on alguses üldjuhul tegemist asümptomaatilise haigusega, siis ongi teavituspäeva eesmärk meestele meelde tuletada, et nad külastaksid arsti regulaarselt ning laseksid aegajalt oma tervist kontrollida ka juhul, kui miski väga konkreetselt vaevusi ei põhjusta. See võimaldaks eesnäärmevähki avastada varem,"  rääkis Ida-Tallinna Keskhaigla uroloogiakeskuse juhataja ja Eesti Uroloogide Seltsi liige doktor Martin Kivi.

Vereproovi ehk PSA testi abil on võimalik identifitseerida mehi, kellel haigestumise risk eesnäärmevähki on kõrgem ja suunata neid täiendavateks uuringuteks uroloogi juurde. PSA testi saab paluda oma perearstilt, see oleks soovitav ära teha kõigil üle 50aastastel meestel ning olenevalt testi tulemustest otsustab raviarst, kui sageli seda korrata.

Eesnäärmevähi riskigruppi kuuluvadki eelkõige 50. eluaasta ületanud mehed. Samuti on riskifaktoriks geneetiline eelsoodumus ja tervisele tasuks erilist tähelepanu pöörata neil meestel, kellel on suguvõsas eesnäärmevähk diagnoositud. Kuigi eesnäärmevähki haigestumine näitab kasvutendentsi, mis Kivi sõnul on seotud nii meeste keskmise eluea tõusuga kui sellega, et mehi lihtsalt uuritakse täna rohkem, on sellele vastukaaluks ka eesnäärmevähi ravis toimunud murrangulised arengud.

„Arenenud on nii kirurgia kui kiiritusravi meetodid, madala progressiooniriskiga eesnäärmevähiga patsiente jälgitakse aktiivselt,“ märkis Kivi. „Täna on meil võimalik valida erinevate ravimite ja ravimeetodite vahel, mis on suutelised muutma haiguse kulgu isegi metastaatilise ehk kaugele arenenud vähi juhtudel. Uute ravimite puhul saame rääkida palju pikemast elumusest ning kindlasti paremast elukvaliteedist patsiendi jaoks.“

Kivi sõnul töötavad Eestis ka arstid pidevalt selle nimel, et parim võimalik ravi oleks meie patsientidele kättesaadav vähemalt teiste Euroopa riikidega võrdsel tasemel. Viimastel aastatel on uute ravimite kättesaadavus Eestis paranenud just kaugele arenenud eesnäärmevähi diagnoosiga meeste jaoks.

Igal aastal 27. septembril on üleeuroopaline eesnäärmevähi päev, mille eesmärgiks on tõsta ühiskonna teadlikkust sellest eriti algstaadiumis sümptomiteta ligihiilivast haigusest ning kutsuda mehi üles oma eesnäärme tervise eest hoolt kandma.

Äripäev
27. September 2017, 17:52

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi