Üks õun päevas hoiab arsti eemal

Paljudele meist on tuttav ütlus “üks õun päevas hoiab arsti eemal”. Tasub teada, et õuna n-ö tervisekasu ei tule peamiselt mitte vitamiinidest-mineraalainetest, vaid hoopis õunas sisalduvatest bioaktiivsetest ühenditest.

Päevas võiks süüa ühe õuna, õunahooajal ehk pisut enamgi, kirjutab Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi.

Toidusoovituste järgi peaks sööma keskmine täiskasvanu päevas umbes 200 g puuvilju, samas tuleks neid varieerida, mitte süüa ainult õunu.

Kui 200 grammi õunu (üks õun diameetriga umbes 7-8 cm ) annab meile umbes 90 kcal, siis süües päevas ära juba viis sellist õuna, oleme saanud ligi 500 kcal, mis on neljandik keskmise täiskasvanud naisterahva päevasest vajadusest.

Õunahooajal ei söö inimesed üldjuhul õunu mitte tavalise söögi asemel, vaid sellele lisaks. Kuigi õunad sisaldavad vaid n-ö looduslikke suhkruid, siis saab kilost neid ligi 100 grammi, mida on päris palju. Õunahooajal kaalus juurdevõtmine on väga kerge tulema.

Õuna toitainete sisaldus sõltub sordist, pinnasest, millel puu kasvab (seega ka päritolumaast), väetamisest, ilmastikuoludest, säilitustingimustest ja muust.

Õuntes sisalduvaid bioaktiivseid ühendeid seostatakse osade vähkkasvajate vormide, südame-veresoonkonnahaiguste, astma ja diabeedi riski vähenemisega, samuti võib neil olla positiivne toime vere kolesteroolitaseme alandamisele. Õuntes leidub bioaktiivsetest kompnentidest peamiselt polüfenoole (nt kvertsetiin, katehhiin, klorogeenhape jm).

Antioksüdantne aktiivsus varieerub sõltuvalt sordist, kasvatustingimustest, küpsusest. Uuringud näitavad, et bioaktiivsete ühendite sisaldus on üldjuhul suurem punasekoorelistes õuntes.

Säilitustingimused mõjutavad seda suhteliselt vähe, küll aga mõjutab nende sisaldust kuumtöötlemine.**

Õunas olevate mineraalainete ja vitamiindie keskmist sisaldust saab näha siit.

** Allikad: 
Jeanelle Boyer, Rui Hai Liu. Apple phytochemicals and their health benefits. Nutr J. 2004; 3: 5
Xiaoqian Wang, Cuiying Li, Dong Liang, Yangjun Zou, Pengmin Li, Fengwang Ma. Phenolic compounds and antioxidant activity in red-fleshed apples. Journal of Functional Foods. Volume 18, Part B, October 2015, Pages 1086-1094

Äripäev
05. September 2017, 21:11

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi