Eesti pered on koolitoiduga rahul

Rahvusvaheline uuring näitab, et Eesti pered on koolitoiduga rahul - lisatoitu annab lapsele kooli kaasa väike murdosa peredest. Värsket puuvilja võiks vaatamata sellele lapsele koolikotti pista, toitumisspetsialist.

Toitumisharjumusi käsitleva uuringu kohaselt võtab vaid 5 protsenti Eesti lastest kooli toidukarbi kaasa, mis viitab nii laste kui lapsevanemate rahulolule koolitoiduga. Lätis võtab kooli toitu kaasa 7 protsenti ja Leedus 19 protsenti lastest. Uuringufirma Nielsen poolt läbiviidud uuringu kohaselt ei paki 95 protsenti Eesti lapsevanematest lastele kooli toitu kaasa, sest peavad kooli sööklas või kohvikus pakutavat toitu piisavaks.

Küll peavad täiendavat toidupakki vajalikuks 5 protsenti lapsevanematest, kes panevad kõige sagedamini lastele kooli kaasa värsket puuvilja, võileibu ja müslibatoone. Harvemini leidub laste toidupakis saiakesi, köögivilja, maiustusi ja jogurtit.

Puuviljad võiks siiski kaasa pakkida

Toitumisspetsialisti ning raamatu “Toidu mõju lapse ajule, arengule ja käitumisele” kaasautori Madleen Simsoni sõnul võiks laste toidulaual olla rohkem värskust nii kodus kui koolis. Kui koolipäev on pikk ja koolilõuna varane, siis võiks tema sõnul lapsele kooli tervislikku näksimist kaasa panna.

“Hooajaline puuvili, mis koolikotis lödiks ei lähe, on alati suurepärane valik - sügisel õunad ja pirnid, talvel mandariinid ja apelsinid, kevadel aprikoosid ja virsikud. Banaan on universaalne igal aastaajal. Aedviljadest võib koolikotti pakkida porgandit, kurki ja kaalikange,” sõnas Simson.

“Igapäevaselt võiks lapse toidukarpi lisada peotäie pähkleid, mis sisaldavad ajutööks vajalikke rasvhappeid, valke, kaltsiumi, magneesiumi ja seleeni. Kergeteks ampsudeks võib kaasa pakkida mõne ruudu tumedat šokolaadi, mis sisaldab palju magneesiumi või viiludeks lõigatud värsket kookospähklit. Toekamaks vahepalaks sobib hästi täisteravõileib kurgi, salatilehe ja kvaliteetse juustu- või lõheviiluga. Magusamaks ampsuks võib täisteraleivale peale määrida pähklivõid või mett,” loetles Simson.

Uuringu käigus tehti 1000 intervjuud 18-60 aasta vanuste Eesti elanikega. Laste koolitoidu kohta küsiti vaid nendelt inimestelt, kellel on alla 18-aastased lapsed.

Äripäev
30. August 2017, 14:24

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi