20 viisi, kuidas elu on hea nägemisega parem

Hea silmanägemine laseb elu selgelt ja kvaliteetselt elada. Sellest saad eriti hästi aru siis, kui oled mõnda aega hädas olnud kehva silmanägemisega.

Oma nägemist parandanud inimesed jagasid KSA Silmakeskusele oma arvamust, kuidas nende elu nüüd, nägijana, parem on.

1. Ujuda on oluliselt kergem
Prillide või läätsedega on ujumine tõeline piin, sest kogu maailmavaade on udune ja hägune. Küll ei saa vees pritsida ega sukelduda, sest läätsed võivad silmast tulla ning prillid ära kaduda. Ilma nendeta on ujumine aga kui pimeduses kompamine, sest kõik on hägune ja udune. Rääkimata sukeldumisest ja vee all silmad lahti ujumisest....

2. Rannast riided üles leida
Iga prillikandja teab, kui piinlik on tulla veest välja ning jääda randa seisma, sest ei mäleta ega näe, kuhu oma riided jätsid. Sama on ka sõprade otsimisega – kui ei näe, siis võib vabalt juhtuda, et sead oma sammud hoopis vale seltskonna juurde.

3. Päikeseprille kanda
Läätsedega saab ka muidugi päikeseprille kanda, kuid prillikandjad kadestavad kõiki tumedate klaasidega inimesi väga. Kahte paari prille ju ei pane, optilised päikeseprillid on aga hirmkallid. Päikeseprillid on aga lahedad ja annavad suvisele stiilile palju juurde.

4. Sporti teha
Sukelduda, langevarjuga hüpata, tantsida, rattaga sõita, golfi mängida, lasketiirus lasta, joosta, matkata – kõik need asjad on prillide ja läätsedeta paremad, sest higistades vajuvad prillid ebamugavalt allapoole, läätsed võivad silmas liikuma hakata ning kipitada. Ebamugavus on garanteeritud.

5. Talvel tuppa tulla
Eesti oma karmide pakaste ja tugeva külmakraadiga paneb iga prillikandja kannatuse talviti proovile, sest iga kord, kui õuest tuppa tulla, muutuvad prilliklaasid uduseks. Ja maailmavaade muutub ka sellevõrra ju oluliselt udusemaks, tekitades ebamugavust ja piinlikke momente.

6. Diivanil lösutada
Jube tüütu on, kui tahad diivanil lösutades televiisorit vaadata või kallima kaisus voodis filmi nautida, aga ei saa, sest prillid ei lase pead kuhugi mugavalt toetada.

7. Saunas käia
Ole sa saunas üksi, sõprade või võõrastega, udune on pilk kogu aeg. Kui käia saunas mõnes spaas või ujulas, siis võib halvast nägemisest tingituna tekkida piinlikke momente ja naeruväärseid hetki.

8. Liiklusmärke ja autonumbreid näha
On lust näha vastutulevate autode numbrimärke! Samuti on hea juba kaugelt näha, mis ühistranspordi numbriga on tegemist, mitte joosta huupi iga tuleva bussi suunas ja alles lähemalt vaadata, kas on üldse soovitud transport või mitte.

9. EI udustele prilliklaasidele köögis
Kokandushuvilised prillikandjad teavad, milline „rõõm“ on näiteks toitude ahjust välja võtmine ning tee-kohvi tegemine. Need tegevused mööduvad samuti enamjaolt uduste prilliklaasidega, mis külalisi võõrustades või kohvikus-restoranis töötades võivad elu ikka korralikult segada.

10. Kinos käia
Kes siis ei tahaks nautida 3D-prille? Kõik tahaksid, aga prillikandjatel on see eriti ebamugav ja koomiline. Võimalus on olla „pime“ ja panna ette 3D prillid. Teine võimalus on panna 3D prillid optiliste prillide peale, mis tähendab, et sul on kaks paari prille korraga peas. Kolmas võimalus on kanda läätsesid ja siis 3D prillid ette panna, kuid läätsedega nägemine pole üldse see sama, mis kullipilguga.

11. Vihmaga väljas liikuda
Vihmasadu on prilli-ja läätsekandjate õudusunenägu. Prillikandjad näevad vihmaga elu täpilisena, sest kogu nende silmavaade on ju piiskasid täis. Läätsekandjad aga muretsevad, et vihm ja tuul nende läätsed silmast minema uhub.

12. Kontserdil sajaga rokkida
Ei julge väga hullumeelselt tantsida, teistega kontserdil kaasa hüpata ning ennastunustavalt muusikasse viskuda, sest prillid võivad eest lennata ja mine tea, mis jama nende läätsedegagi võib tekkida? Jah, tõeline rokkimine on prillidega tõesti raskendatud.

13. Lastega mängida
Hea nägemise on oluliselt parem ka lastega tegeleda, mängida ja hullata! Öösiti on hea kohe lapsega tegelema hakata, mitte esimese asjana prille pimeduses otsida. Kui lapsed juba haaravad, siis peavad emad prille parandama üsna sageli, sest sangadest on ju lastel nii tore kinni võtta. Ning kui lapsed juba suuremad on, siis oleks nendega mõnus ju ka hullata ja rahmeldada, mõtlemata paaniliselt sellele, millal prillid maha kukuvad ja kes neile peale võib astuda.

14. Riidesse panna
Hea nägemisega on isegi riidesse kergem panna, sest kui prillid on ninal, siis on üle pea riiete selga ajamine raskendatud. Päris tülikas on võtta kõigepealt prillid eest, seejärel pullover üle pea tõmmata ja siis jälle prillid ette panna.

15. Tänaval tuttavatele tere öelda
On tõeline luksus näha juba kaugelt tuttavaid-sõpru, neid enesekindlalt tervitada ning mitte nuputada, kas vastutulev inimene on tuttav või võõras. Iga nägemisprobleemiga inimene on tõenäoliselt korduvalt naeratanud, teretanud või lehvitanud võhivõõrale ning tuttavatest tuimalt mööda kõndinud.

16. Niiti nõela taha ajada
Tegelikult neid pisiasju on mitmeid, mida hea silmaga näed, kuid kehva nägemisega ei pruugi näha. Lisaks niidi nõela taha ajamisele on hea nägemisega lihtsam ka loomalt kirpe otsida, telefoniekraanilt kirjasid lugeda, laenulepingu väikeses kirjas olevaid ääremärkusi läbi lugeda, meiki teha jne.

17. Mootorratta kiivrit kanda
Päris mugav võib olla ainult kiiver pähe tõmmata ning sõitma hakata, muretsemata prillide-läätsede pärast. Sama kehtib ka muude kiivrite kohta – jalgrattasõit, rulluisutamine, purjetamine, surfamine, mägironimine...

18. Raha kokku hoida
Prille tuleb igal aastal (või vähemalt iga kahe aasta tagant) vahetada, sest need kipuvad mõranema, pragunema, kaduma või purunema, kriimustuma, ununema, kukkuma või lausa lendama. Prillid on aga kallid! Aga ega läätsedki odavamad pole, sest neid on vaja vahetada tihemini, lisaks peavad neil olema ka korralikult konteinerid ja vedelikud. Hea nägemisega on elu odavam.

19. Enesekindlust kasvatada
Paljud prillidest loobujad on vastutasuks saanud uue koguse enesekindlust ja julgust. Prillid on tihti kui kaitseesemed, mille taha varju pugeda. Nendest loobumine annab juurde enesekindluse ning julguse teistega suhelda, ennast kehtestada ja uusi asju proovida. Hea nägemine annab parema võimaluse tavarutiinist väljuda!

20. Hommikuti päeva tervitada
Nägemisprobleemidega inimeste esimene liigutus hommikul on prillide järgi kobamine või läätsede silma panemine. Hea nägemisega teete te silmad lahti ning vaatate maailma HD-kvaliteediga. Kohe. Ei mingeid lisavahendeid. Te näete HD-kvaliteediga kogu aeg, igat asja, eset, hetke ja vaadet.

Äripäev
21. August 2017, 14:42

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi