Dieetkarastusjoogid võivad tekitada suurt kahju

Dieetkarastusjoogid tõstavad tunduvalt insuldi ja dementsuse riski. Viimaste uuringute andmetel on insultide (ajuvere valumid) esinemine 18-30aastaste inimeste seas tõusnud viimase 10 aasta jooksul tervelt 42%.

Üks põhjus, miks ka noored inimesed invaliidistuvad võib peituda "magusates kommides," kirjutab KSA Silmakeskus blogis.

Nimelt on uurijad on leidnud, et neil, kes joovad iga päev dieetkarastusjooke, on kolm korda kõrgem risk haigestuda dementsusse või saada insult. See on järekordne tõend sellest, et vastupidiselt levinud arvamusele pole dieetjoogid sugugi mitte tervislikud alternatiivid suhkrujookidele ning mõlema tarbimist on soovitatav piirata.

Uuring, mille viisid läbi Bostoni Ülikooli Meditsiinikooli uurijad ja teadlased, vaatles enam kui 4000 inimest ja see avaldati ajakirjas Stroke. Uurimisrühma juht Matthew Pase ütles telekanalile NBC News antud intervjuus: „Leidsime, et neil, kes tarbivad dieetkarastusjooke iga päev, oli kolm korda kõrgem risk haigestuda järgmise kümne aasta jooksul insulti ja dementsusse kui neil, kes dieetkarastusjooke ei tarbinud”. 

Uurijad ei küsinud inimestelt, millist kunstlikku magusainet nad tarbisid. Ent levinumad ained, mida sellistes jookides kasutatakse, on atsesulfaam, sahhariin, aspartaam, neotaam või sukraloos. 

Pase märkis, et otsene risk on siiski piiratud, kui armastate iga päev pisut dieetkarastusjooke juua. „Isegi siis, kui teil on kolm korda suurem tõenäosus insulti või dementsust kogeda, ei tähenda see kohe seda, et hakkate surema,” selgitas Pase. „Meie uuringus sai vaid 3 % osalejatest uue insuldi ja 5% arenes dementsus, seega räägime siiski piiratud arvust inimestest.”

Uuringud on ka varem tõestanud, et kunstlikult magustatud joogid pole tervisele kasulikud. Kuigi nad võivad aidata inimestel vältida veel ohtlikumaid ülesuhkrustatud karastusjooke, on uuringud näidanud, et nad ei aita inimestel kaalu alandada.

Aga mida siis tohib juua? 

Targad arstid vastavad sellele küsimusele kui ühest suust: vett. Ja võib-olla ka kohvi. Mõned uuringud näitavad, et regulaarselt ja mõõdukas koguses kohvijoojatel on väiksem tõenäosus haigestuda mitmesugustesse surmavatesse haigustesse, alates diabeedist lõpetades südamehaigustega, samas leidub ka palju uuringuid, mis toonitavad, et kohvi tarbimisega tuleb olla väga mõõdukas.

Loe artiklit täismahus siit.

Äripäev
14. July 2017, 11:59

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi