Mida võib nelikute pere riigilt oodata?

Pühapäeval, 9. juulil sündinud nelikud ITK meedikute hoole all.
Pühapäeval, 9. juulil sündinud nelikud ITK meedikute hoole all.Foto: ITK
Et nelikute sünd on erakordne ja on raske ennustada, millist toetust ja abi pakub lapsevanematele riik ja elukoha omavalitsus. Kuid kolmikute praktika järgi on see rahalises mahus vähemalt 10 000 eurot, kui lapsed on tallinlased.

Kuna sündmus on erakordne, on raske ennustada, kuidas Eesti ametnikud seda tähistavad. Hetkel võib välja tuua, et kehtiva sünnitoetuse järgi võib perekond arvestada vähemalt 4000 euro suuruse sünnitoetusega, kuna kolmikute puhul makstakse iga lapse kohta 1000 eurot tavapärase 320 euro asemel, kui sünnib üks või kaks last korraga. 

Lisaks riiklikule sünnitoetusele on võimalik lapse (laste) sünni korral saada toetust ka kohalikust omavalitsusest. Näiteks Tallinna linn on seni kolmikute puhul tavapärast toetust samuti suurendanud. Tallinna linn maksab kolmikute ja enama lapse puhul vanematele sünnitoetust 6392 eurot. 

Sageli kingivad mähkmefirmad sellistele peredele korraliku varu mähkmeid. 

Perekond võib arvestada ka 3. ja enamale lapsele mõeldud suurendatud lastetoetusega, mis hakkas kehtima alates juulist. Selle järgi pere esimese ja teise lapse kohta on toetus 50 eurot kuus, pere kolmanda ja iga järgneva lapse kohta 100 eurot kuus. Pole veel teada, kas tegemist oli pere esimeste või järgmiste lastega.

Kui suur on tõenäosus saada nelikud?

Nelikute ja viisikute sünd on väga harv nähtus ning on 95% juhtudest kehavälise viljastamise või lastetusravi tulemus, kirjutab Tervise ABC (kirjastus Valgus).

USA arstiteadusajakirja veebiversioonis on 2016 avaldatud põhjalik ülevaade järeldustest, et leitud on teatud geenid, mille esinemisel on mitmike sünd tõenäosem.

Sellised beebid sünnivad keisrilõike abil ja mitmeid nädalaid enne tavapärast sünnitähtaega, olles sündides umbes kilo rasked.

Pole teada, kas Eestis eile sündinud tüdrukud on n-ö loomulikul teel eostatud või viljakusravi tulemusena tekkinud lapsed. Identsete ja ilma viljakusravita saadud laste osas on see sündmus tõesti haruldane, mida kinnitab statistika. Identsete nelikute sünni tõenäosus on arstide sõnul väga väike, vaid üks 13-le miljonile.

Wikipedia andmetel oli aastal 2007 maailmas teada 3500 komplekti nelikuid.

On ka teada, et nelikuid ja üldse mitmikuid sünnib rohkem üle 35aastastel naistel, pikakasvulistel ja ülekaalulistel naistel.

 

Äripäev
10. July 2017, 14:59

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi