Riik käib luuaga koolipuhvetitest üle

Riik tahab alates 2019. aastast keelata koolipuhvetites saiakeste, rämpstoidu ja karastusjookide müügi.
Riik tahab alates 2019. aastast keelata koolipuhvetites saiakeste, rämpstoidu ja karastusjookide müügi.Foto: Scanpix/PantherMedia
Riik tahab alates 2019. aastast keelata koolipuhvetites saiakeste, rämpstoidu ja karastusjookide müügi, et kaitsta laste tervist.

Muudatus on osa sotsiaalministeeriumis valminud mahukast rahvatervise seaduse eelnõust, mis läks nädala alguses teistele ministeeriumitele kooskõlastamiseks. Kui saadud on teiste ministeeriumite ning valitsuse toetus, peaks seadus jõustuma 2019. aasta alguses, kirjutas Äripäev.

Tekstist ei tule küll otsesõnu välja, missugune kaup koolipuhvetitest täpselt keelatakse, öeldud on vaid, et välistatakse "madala toiteväärtusega ja kõrge energiasisaldusega" kauba müük. Arvata aga võib, et see tähendab kõike moosipallidest kartulikrõpsude ja limonaadini.

Keelu vajalikkust põhjendab ministeerium sellega, et lapsed on piiratud teovõimega isikud, ent koolis viibides saavad nad näiteks puhvetis iseseisvalt tehinguid teha. Samas ei pruugi lapsed olla teadlikud ega võimelised otsustama, missugune kaup on tervisele kasulik ja milline mitte.

Keeld riivab küll ettevõtlusvabadust, ent ministeeriumi hinnangul kaalub tervise kaitse selle üles. Puhvetipidajad saavad jätkuvalt koolides kaupa müüa ja kasu teenida, lihtsalt tuleb muuta sortimenti ja teatud tooteid mitte müüa. Selle asemel saab müüa näiteks võileibu, puu- ja juurvilju ja vett, nii et saamata jäänud tulu ei tohiks olla suur.

Keelust ootab ministeerium suurt panust laste toitumisharjumuste paranemisse ja kujunemisse. Mullu oli Eestis kokku 526 kooli, neist vähemalt 200s oli kas kohvik või müügiautomaat. Enim oli neid Tallinna lähedal, Tartu kandis ja Ida-Virumaal.

Eestis on enam kui pooled täiskasvanud elanikest (52%) ning 30% 6–9-aastastest, 35% 10–13-aastastest ning 24% 14–17-aastastest lastest ülekaalulised või rasvunud. Need näitajad on iga aastaga kasvanud ning eriti just laste seas. Euroopa Liidu Nõukogu on sel aastal varasemalt tõdenud, et senised meetmed laste rasvumise pidurdamisel ei ole ELis olnud piisavalt tõhusad.

Äripäev
26. June 2017, 14:50

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi