Lõhe võib sisaldada suurel hulgal toksiine

Teadmata kohast püütud lõhe söömine võib tekitada tervisele kahju.
Teadmata kohast püütud lõhe söömine võib tekitada tervisele kahju.Foto: flickr.com
Lõhe on väga hea oomega-3-rasvhapete allikas, kuid enne kala tarbimist tuleks jälgida, kust see kala püütud on.

Senini on peetud lõhekala eriti oomega-3-rasvhapete sisalduse tõttu nägemisele kasulikuks ja üldiselt tervislikuks toiduks. 

Tänapäeval kasvatatakse enamus kalu aga farmides ja selliset kasvatatud kala on üks kõige enam saastunud toit, mida toidupoes pakutakse, kirjutab KSA silmakeskus enda blogis

Toksiine kümme korda rohkem

Suurem osa lõhest, mida praegusel ajal toidukauplustes ja restoranides müüakse, on kaubanduslik kasvanduses kasvanud lõhekala, mille toksiinide sisaldus on peaaegu kümme korda suurem kui loomalihas.

Erinevus kasvanduse ja avavete lõhes leiduvate saasteainete kontsentratsioonis tuleb tõenäoliselt kalade toidust.

Vabaduses kasvanud lõhe sööb erinevaid veeorganisme, nagu krille, loomhõljumit ja väikseid kalu, aga kasvanduse lõhe toitub peamiselt teistest kaladest valmistatud kõrge rasvasisaldusega graanulitest, mis on valmistatud kalaõliga segatud kalajahust - see kõik kiirendab kasvanudses kasvatavate kalade kasvu ja suurendab kasumeid. 

Lisaks pannakse kasvanduses kalade vette suurtes kogustes antibiootikume ja pestsitsiide, ka talletavad kalad oma oma organismi elavhõbedat, mille tõttu Ameerika Lastearstide Liit ei soovita rasedatel naistel tarbida kala või kalatooteid.

Sama seisukohta jagavad Põhjamaade Lastearstid, kes ei soovita beebiootel naistel ei farmidest ega Läänemerest püütud kalu toiduks tarvitada.  

Söögiks tarbitav kala peaks olema ookeani puhtamate osade vabadest vetest või kindlatest kõrgete standarditega kalakasvandustest pärit.

Äripäev
02. June 2017, 16:13
Vaata EST või RUS arhiivi