Kõike tärkavat rohelist ei maksa nahka panna

Rabarberil võiks süüa vaid noori varsi. Vanad varred ja lehed sisaldavad maksale väga kahjulikke aineid.
Rabarberil võiks süüa vaid noori varsi. Vanad varred ja lehed sisaldavad maksale väga kahjulikke aineid.Foto: Wikimedia Commons
Praegu veel kestab aeg, kus kõik roheline, mis maa seest võrsumas, tekitab soovi see koheselt ära süüa. Enamik ongi seda väärt, aga mitte kõik, hoiatab terviseamet.

Väga maitsval rabarberil võiks süüa vaid noori varsi. Raberberi lehtedesse tuleks aga hoopis ettevaatlikult suhtuda. Tõsi, väike kogus rabarberi lehti supi maitsestamiseks on OK, aga päris kindlasti ei tohi rabarberi lehti kasutada smuutide ja pestode valmistamiseks, kuna leht on sellel taimel äärmiselt maksatoksiline! Mürgistusteabekeskusel on juba teada juhtum, kus rabarberi lehe söömine lõppes haiglaraviga. 

Sama ettevaatlik tasuks olla ka suvaliste maa sees leiduvate juurikate toiduks tarvitamisel, eriti siis kui loodusõpetuse tunnid ei ole kunagi kuulunud teie lemmikainete hulka. Nii sai mürgistuse infoliin 16662 kõne, kus võilillejuurika pähe tarvitas perekond kaebuste järgi hinnates ilmselt hoopis karumustika juuri. 
Sel kevadel aga oli lastehaiglas tütarlaps, kes enda teadmise järgi korjas toiduks karulauku, ent kujunenud tervisekaebused viitasid tegelikult piibelehele.
Enne taimede korjamist ja nende sööma hakkamist uurige täpsemalt nende välimust ja toimeid! Häda korral või isegi kahtluse olemasolul võiks valida mürgistuse infotelefonile 16662, kus teie kõnedele vastatakse ööpäevaringselt.

Äripäev
25. May 2017, 13:48
Vaata EST või RUS arhiivi