Hambast alanud põletik võib tappa

Hammastest johtuvad akuutsed põletikud tuleb välja ravida enne, kui need põhjustavad teisi tõsiseid terviseprobleeme.

Põletikuraviga venitamine või puudulik ravi võivad viia eluohtliku seisundini, vahendab Soome arstide ajaleht Mediuutiset sealset uut ravijuhendit.

Uuringud on näidanud, et isegi kuni 20–30 % kõigist tervet organismi haaranud põletikuga intensiivravi vajanud patsientidest, kelle haigus sai alguse hambapõletikust, surevad. Kui patsiendil on tõsise infektsiooni tunnused, tüsistusi soosiv krooniline haigus või pikaajaline ravi, tuleb ta hammaste ravi võtta ette erakorralisena. Ravijuhendi kohaselt on antibiootikumiravi alati teisene ja see ei asenda hambaravi.

Ravijuhendis tuletatakse ühtlasi ka meelde, et bakterid on antibiootikumide suhtes muutunud kogu maailmas varasemast resistentsemaks. Eelistada tuleks ühekordse annusega antibiootikume ja antibiootikumikuure määrata vaid riskipatsientidele ning olukorras, kus hambapõletik on tõsine, kui suus on mitmeid põletikukoldeid või kui operatsioon on laiaulatuslik või ravi pikaajaline. Korralik hambapesu, regulaarne hambaarstikülastus ja suupiirkonna põletike efektiivne ravi on kõige olulisemad tegurid hambapõletike ennetamiseks.

 

Äripäev
19. May 2017, 10:21

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi