„Koolide puhul on hea seis Eesti Õpetajate Seltsiga. Idee on sealtkaudu teemat tõstatada ning siis jõuda juba järgmiste vastuvõtlikumate inimesteni,“ selgitas Sikk.

Seltsi juht Kadri Aavik ütles, et selts on juba otsinud pilootkooli või lasteaeda, kus teha veganmenüü. Üks seltsi liikmetest tegelebki Tallinnas asuvale eralasteaiale taimetoidumenüü koostamisega. „Me oleme edastanud selle Terviseametile kooskõlastuse saamiseks,“ ütles Sikk Ekspressile. Ta lisas, et üldsuse suhtumine on olnud negatiivne, kuid Terviseametil oleks raske anda eitavat vastust, sest „see menüü vastab paremini nõuetele kui segamenüüd“.

Seltsi liige Eliis Salm tähendas aga üldkoosolekul, et uus määrus ei luba siiski taimetoidu menüü pakkumist, sest suur osa valgust peab olema loomne.

Kadri Sikk selgitas, et muud menüüd saab pakkuda usulistel või veendumuslikel kaalutlustel. Probleem on selles, et veganlust selleks ei peeta.

Vegankohviku Inspiratsioon looja Toomas Laigu pakkus välja, et lisaks õpetajatele võiks veganid kaasa haarata noorsootöötajaid ja huvijuhte, kes korraldavad samuti üritusi, kus pakutakse süüa.

Maari Põim soovitas koostööd Toidupangaga: „Kuna liha on kallim ning vähekindlustatud inimestele pakutakse vähese väärtusega taimset toitu. Võiks äkki koostada menüü, mis oleks suurema toiteväärtusega ning seeläbi edastada sõnumit, et veganlus võib olla väga tervislik, samas odav toitumisviis.“

Aavik tõi seltsi ühe olulisema võiduna välja intensiivse koostöö riikliku Tervise Arengu Instituudiga. Ta avaldas arvamust, et just tänu seltsile tehti muudatus riiklikesse toitumissoovitustesse. Kui varem oli laste puhul kirjas, et loomse valgu osakaal toidus peaks olema vähemalt 75 protsenti, siis tänu veganite sekkumisele asendati sõna „vähemalt“ sõnaga „kuni“. „See on väga oluline põhimõtteline muudatus,“ kiitis veganite pealik.

Kadri Sikk rõhutas, et tähtis on, et Eesti Vegan Selts ei oleks loomakaitsjate kõrval ainuke organisatsioon, mis räägiks veganlusest. Veganid ja loomakaitsjad on liitlased, mullu tegi näiteks Kadri Aavik Eesti Vegan Seltsi esindajana ettekande Luxembourgis korraldatud loomaõiguste konverentsil.

Selts kavatseb tänavu korraldada Tallinna Kultuurikatlas taimetoidumessi (mullu käis seal ligi 4000 inimest; messi kvaliteedimärk kinnitab, et toode on vegan), näidata filmi „Cowspiracy“, korraldada veebikampaaniaid „Lihavabad jaanid“ ja „Lihavabad jõulud“, osaleda Arvamusfestivalil (arutelu veganluse tervislikkusest) ning kuulutada välja aasta vegantegu või aasta vegan.

Kodanikuühiskonna Sihtkapital toetas mullu seltsi peaaegu 12 000 euroga. Kuna seltsi haare on kiiresti kasvanud, siis kavatsevad veganid algatada ka avaliku rahakogumise, loomaks seltsile püsivad töökohad. Kadri Sikk teatas koosolekul: „Eesmärk on teha veganrevolutsiooni. Eesmärk on, et selts oleks tugev ja tunnustatud nii Eestis kui väljaspool.“

Veganlus on taimtoitumise ekstreemseid vorme, mis välistab täielikult loomse päritoluga produktid, keelates ka munade ja mee söömise.