Perearst: puugivaktsiini tullakse ise küsima, gripi oma mitte

Gripi vastu peaks end vaktsineerima mh ka vanemas eas inimesed, kuna nende immuunsus on nõrgem. Ka hoiavad vanavanemad tihti lapselapsi, mistõttu on nakkuskindlus eriti oluline.
Gripi vastu peaks end vaktsineerima mh ka vanemas eas inimesed, kuna nende immuunsus on nõrgem. Ka hoiavad vanavanemad tihti lapselapsi, mistõttu on nakkuskindlus eriti oluline.Foto: Scanpix/PantherMedia
Puugivaktsiin on kuus korda kallim kui gripivaktsiin, kuid seda lähevad inimesed perearsti käest ise küsima. Gripivaktsiin on vastupidi väga odav, aga seda arstilt küsima ei minda.

"See, et inimesed ei vaktsineeri ennast, pole haigekassa süü ega ka tingimata perearstide süü," ütles perearst Karmen Joller sel nädalal toimunud ümarlaual "Kas vaktsineerimisotsus on individuaalne?".

"Inimene ise peab olema vastutustundlik, ta peab olema kursis ja oma tervise eest hoolitsema. Perearstidel on tohutult palju soovitusi, mida inimestel jälgida ja mõne patsiendi puhul võib-olla perearstid lihtsalt unustavad vaktsineerimise soovitamise ja seda ei saa pahaks panna. Tõenäoliselt ei soovita perearstid ka sellepärast, et nad pole ka ise vaktsineeritud gripi vastu," sõnas Karmen Joller.

"Puugivaktsiin on kuus korda kallim kui gripivaktsiin, kuid seda tulevad inimesed ise küsima. Gripivaktsiin on vastupidi – väga odav, aga inimesed eriti seda perearstikeskustest küsima ei tule," lisas Joller.

"Meie perearstikeskuses oli eelmisel hooajal väga palju väikesi lapsi, kes haigestusid grippi, sel aastal tõusis vaktsineeritute arv meie keskuses palju," rääkis perearst.

Kommenteerides perearstikeskuste erinevaid hindu gripivaktsiinile, ütles ta, et kui haigekassa kompenseeriks perearstidele vaktsiini maksumuse, siis ei oleks ka perearstikeskustes erinevaid hindu gripivaktsiinile.

"Gripivaktsiin ei ole haigekassa jaoks kahjuks prioriteene ja nii on mõnes perearstikeskuses teenustasu isegi kõrgem kui vaktsiini hind," lisas Joller.

Äripäev
27. April 2017, 14:28

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi