Arst: vaktsiin kaitseb nii ema kui ka saabuva lapse tervist

Lastearst Eda Tamm ümarlaual "Kas vaktsineerimisotsus on individuaalne?".
Lastearst Eda Tamm ümarlaual "Kas vaktsineerimisotsus on individuaalne?".Foto: Tiit Mõtus
Lastearst Eda Tamm paneb südamele, et kui perre sünnib laps, on väga oluline, et ka lapse vanavanemad ja õed-vennad oleksid gripi vastu vaktsineeritud.

"Laste osa grippi haigestumises on tegelikult hästi suur, aga reeglina on laste seas tüsistusi ja surmajuhte suhteliselt vähe," ütleb lastearst Eda Tamm.

Ta jätkab, et lapsed on keskkonnas olulised gripilevitajad ja võivad viirust levitada ka siis, kui nad on juba pikalt terved olnud. Tamm rõhutab aga, et gripi vastu tohib vaktsineerida alates 6 kuu vanuses. "Alla 6 kuu vanused lapsed on tegelikult täiesti kaitsmata," räägib arst. "Kui perre sünnib laps, oleks väga oluline, et ka lapse vanaemad-vanaisad, õed-vennad oleksid gripi vastu vaktsineeritud. Meil ei ole kuidagi juurdunud, et täiskasvanud peavad samuti ennast vaktsineerima," lisab ta.

Viimastel aastatel räägitakse järjest rohkem ka rasedate vaktsineerimisest gripi vastu. See kaitseb nii rasedat ennast kui last. "Kui ema on gripi vastu vaktsineeritud, on laste haigestumus vähemalt 6 kuud oluliselt madalam," kinnitab doktor Tamm.

Kui eelmistel aastatel jäi gripi tõttu elust lahkunute arv Eestis pidama 20-22 peale, siis sel aastal oli see number 45, kellest suurem osa olid vanaemaealised. Intensiivravi läheb maksma keskmiselt 1500 eurot päevas. Keskmine haiglas viibimise päevade arv on 9. Gripivaktsiin maksab umbes 6 eurot, kuid hind on keskuste lõikes väga erinev. 

Üks põhjus, miks grippi nii palju esineb, on kindlasti eestlaste madal vaktsineerimise hõlmatuse tase, kuigi see arv on tõusmas, sõnab Iiris Saluri. "Eestlased oli varem EL-is viimased ehk 1% gripi vastu vaktsineerimise hõlmatuse tasemel, nüüd on see tõusnud 2%, aga see on ikkagi väga väike number. Arstid justkui soovitaks gripi vastu vaktsineerida, kuid inimesed ütlevad, et nad pole seda soovitust saanud. Siin on mingi vastuolu," ütleb Saluri.

"See, et inimesed ei vaktsineeri ennast, pole haigekassa süü ega ka tingimata perearstide süü," lisab perearst Karmen Joller. 

"Inimene ise peab olema vastutustundlik, ta peab olema kursis ja oma tervise eest hoolitsema. Inimene peab ise ka selle peale tulema, et ta vajab vaktsineerimist. Perearstidel on tohutult palju soovitusi, mida peab andma, soovitusi, mida inimestel jälgida, mõne patsiendi puhul võib-olla perearstid lihtsalt unustavad vaktsineerimise soovitamise ja seda ei saa pahaks panna. Tõenäoliselt ei soovita perearstid ka sellepärast, et nad pole ka ise vaktsineeritud gripi vastu,“ sõnab doktor Joller.

"Puugivaktsiin on 6 korda kallim kui gripivaktsiin, kuid seda tulevad inimesed ise küsima, aga gripivaktsiini ei tulda ise küsima. Gripivaktsiin on vastupidi – väga odav, aga inimesed eriti seda perearstikeskustest küsima ei tule," lisab perearst.

"Meie perearstikeskuses oli eelmisel hooajal väga palju väikesi lapsi, kes haigestusid grippi, sel aastal tõusis vaktsineeritute arv meie keskuses palju," ütleb Joller.

Kommenteerides perearstikeskuste erinevaid hindu gripivaktsiinile, ütles arst, et kui haigekassa kompenseeriks perearstidele vaktsiini maksumuse, siis ei oleks ka perearstikeskustes erinevaid hindu gripivaktsiinile. "Gripivaktsiin ei ole haigekassa jaoks kahjuks prioriteene ja nii on mõnes perearstikeskuses teenustasu isegi kõrgem kui vaktsiini hind," lisab doktor Joller.

Täna, 24. aprillil toimub Tallinnas WHO Euroopa immuniseerimisnädala raames Eesti Ravimitootjate Liidu ümarlaud "Kas vaktsineerimisotsus on individuaalne?".

Äripäev
24. April 2017, 14:10

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi