Lehtköögiviljad vähendavad glaukoomi riski

Taimedes sisalduvad nitraadid vähendavad oluliselt glaukoomi haigestumise riski, leidsid teadlased uuringus.

Avaldatud teadusartikkel kinnitas teooriat, et toitumisega saab lihtsalt ja risikivabalt vältida ka silmade verevarustuse häireid, mis võivad viia glaukoomi haigestumiseni.

Teadlased analüüsisid maailma pikema ajalooga epidemioloogilise uuringu, meditsiiniõdede terviseuuringu, ja Harvardi Ülikooli läbiviidava meditsiinitöötajate järeluuringu andmeid ja avaldasid järeldused Ameerika Meditsiini Assotsatsiooni väljaandes " JAMA Ophthalmology".

Uurijad leidsid, et kui tarbida rohkem rohelises taimedes leiduvaid nitraate, on risk 21% madalam haigestuda avatud nurga glaukoomi. 

Madalama haigestumisriskiga osalejad tarbisid erinevaid lämmastikurikkaid taimi, nagu lehtkapsas, roheline sinep, mangold, spinat, ning said nendest ka rohkelt leiduvaid folaate, antioksüdante, vitamiine. 

Loe rohkem KSA Silmakeskuse blogist.

Äripäev
15. April 2017, 10:42

Kas patsientide esindaja võib olla vaktsineerimise vastane?

  • Jah
    76%
    76%
  • Ei
    21%
    21%
  • Mul on ükskõik
    3%
    3%
Vaata EST või RUS arhiivi