Soome kogemus: HPV vaktsineerimine säästab miljoneid eurosid

Soomes on HPV vaktsineerimisest keskmiselt rohkem rahalist kasu tekkimas kui teistest hiljuti riiklikku vaktsineerimiskavva lisatud vaktsiinidest, kirjutab Soome arstide leht Mediuutiset.

Helsingi ülikoolis hiljuti kaitstud väitekirjas uuris teadlane Heini Salo kolme 2000ndatel riiklikku vaktsineerimiskavva lisatud vaktsiini: pneumokoki-, gripi- ja HPV-vaktsiini, kirjutas Soome arstide leht Mediuutiset.

Neist HPV-vaktsiin lisati programmi suhteliselt hiljuti, aastal 2013. Salo väitekirja järgi maksab HPV-vaktsineerimine Soome riigile aastas 2 mln eurot (Eestis on 2018 ehk esimese vaktsineerimisaasta kuluks planeeritud 1 mln eurot, toim). Salo hinnangul säästab aga see investeering ajal, kui vaktsineeritud jõuavad emakakaelavähi sõeluuringu vanusesse, aastas kümneid miljoneid eurosid. Praegu kulub Soomes PAP-testidele nii sõeluuringute kui ka tavaliste günekoloogi külastuste raames aastas 22,4 mln eurot. Lisaks kulub haiguse ravile ja selle eelnevate seisundite ravile ja jälgimisele aastas 15,2 mln eurot.

Uuringut tehes hämmastas Salot, kui palju tehakse Soomes PAP-teste väljaspool sõeluuringut, tavapärasel günekoloogi vastuvõtul. PAP-teste tehakse tema sõnul nii palju, et 89% vähist ja 80% vähieelsetest seisunditest jõutakse leida sõeluuringust sõltumatult.

Hea uudis tema sõnul seejuures on see, et need noored naised, kes eriti ei hooli sõeluuringutest, saavad oma testi tehtud tavalise arstikülastuse kaudu. Probleem on aga nn kasutute PAP-testide tegemises ehk üleliigses töös ja rahakulus. „Sellega ei saa enne midagi ette võtta, kui Soomes pole PAP-registrit, kuhu koguneks info kõikidest võetud proovidest,“ selgitas Salo. Rahvuslik register on Soomes siiski loomisel. Käivad juba ettevalmistused vastava seadusandluse loomiseks.

Kuidas on lood teiste vaktsiinide mõjuga?

Ka laste gripi vastu vaktsineerimine on Salo uuringu järgi üsna kulutõhus ja kasu ületab kulu. Selle abil säästetakse iga vaktsineeritud lapse kohta 7 eurot. Samas 2010 vaktsineerimiskavasse lisatud pneumokoki vaktsiin ei ole näidanud üles veel nii suurt kulutõhusust kui eeldati, kuid on teel sinna.

Äripäev
05. April 2017, 13:41

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi