Mida väikelastele enim vahepalaks suhu antakse?

Laulja Birgit Sarrap koos oma poja ja õepojaga smuutit valmistamas. Pilt ürituselt.
Laulja Birgit Sarrap koos oma poja ja õepojaga smuutit valmistamas. Pilt ürituselt.Foto: corpore.ee
Eestis on väikelastele antavatest vahepaladest esikohal puuviljad, näitas Danonki ja Mindshare’i selle aasta alguses tehtud uuring eelkooliealiste laste vahepalade söömise kohta.

Puuvilju eelistas vahepalana 80% lapsevanematest. Järgnesid kohukesed (46%) ja jogurt (43%). Puuviljad on esikohal ka analoogses uuringus Lätis ja Leedus. Lätis aga on teisel kohal maiustused ja kommid, kolmandal kohuke. Leedus on teisel kohal jogurt ja kolmandal kohuke.

Laste toitumise eksperdi ja Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse juhatuse aseesimehe Reelika Õigemeele sõnul vajavad lapsed 5-6 toidukorda päevas. „Lapsed peaksid sööma umbes iga kolme tunni tagant, mis tähendab, et lisaks kolmele peamisele toidukorrale vajab kasvav organism päevas kaks kuni kolm vahepala. Regulaarne toitumine tagab stabiilse energiataseme kogu päeva jooksul ning aitab hoida veresuhkrutaseme normaalsena,“ rõhutas Õigemeel.

Äärmusest äärmuseni

Uuringu tulemused näitavad, et 21 protsenti lapsevanematest Eestis annab oma lapsele ühe või mitte ühtegi vahepala päevas ning rohkem kui 3 vahepala päevas saab 8 protsenti Eesti lastest. Seevastu Lätis sööb vahepalasid liiga harva koguni 33 protsenti lastest ning rohkem kui soovitataval hulgal 16 protsenti lastest. Leedus söövad paljud lapsed vahepalasid just liiga sageli – üle soovitusliku koguse saab vahepalasid koguni 30 protsenti lastest ning liiga vähe 11 protsenti lastest.

Probleemiks on lapsevanemate vähene teadlikkus või vahepaladega seotud väärarusaamad – ligi 30 protsenti eestlastest, 46 protsenti leedulastest ja koguni 74 protsenti lätlastest arvavad, et vahepalade söömine ei ole lapsele kasulik.

Valed toiduvalikud toovad haigusi

Tervise Arengu Instituudi eksperdi ja toitumise infosüsteemi projekti Kristin Salupuu sõnul on aga ebaregulaarne toitumine ja seetõttu üldjuhul valed toiduvalikud on tinginud selle, et ka Eesti kasvab aasta-aastalt terviseprobleemidega laste arv. “Kahjuks on ülekaaluliste ja diabeedihaigete hulk Eestis järjest noorenenud ja suurenenud. Neid terviseprobleeme ei seostata aga konkreetselt ühegi toidu tarbimisega, vaid laiemalt tasakaalustamata ja ebaregulaarse toitumisega. Toitumine on koht, kus lapsevanem peab kindlasti olema oma lapsele eeskujuks ja juba väiksena õpetama, kuidas tervislikult süüa,” rääkis Salupuu.

 

Äripäev
22. March 2017, 15:01

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi