Toiduallergia ja akne

Need toidud võivad aknet tekitada.
Need toidud võivad aknet tekitada.Foto: www.thehealthyarchive.info
Seos vistrike vahel näos ja toidu vahel, mida paned suhu, on suurem kui võib arvata. See võib olla märk varjatud allergiast.

Lisaks võib toiduallergia süvendada olemasolevat aknet.

Täpsustamist vajab, et ehkki jutt on toiduallergiast, käib siia alla ka toidutalumatus ja toidu tundlikkus. Tegelikult on sel juhul tegemist lihtsalt kergema allergiaga. Paljud inimesed ei taju toidu tundlikkust, kuna see ei too kaasa märgatavaid sümptome.

Toiduallergia on tagajärg sellele, kuidas immuunsüsteem reageerib toidule. Kui toit ei ole keha jaoks n-ö täielikult seeditav ja söödav, siis võivad toidu molekulid siseneda vereringesse. Keha ei tunne neid ära kui toitu ja immuunsüsteem ründab neid. See põhjustabki allergilise reaktsiooni, ka põletikulise protsessi.

Kui see juhtub ainult üks kord, ei ole see nii halb. Aga enamik inimesi sööb teadmatusest pidevalt edasi toite, mille suhtes on nad tundlikud (mitte tingimata veel allergilised). See tähendab, et immuunsüsteem on aktiveeritud kogu aeg. Sellel võib olla suur mõju aknele. 

Toiduallergia/talumatuse puhul märkavad paljud inimesed akne paranemist pärast nisu ja piimatoodete eemaldamist oma dieedist. Vältides toite, millele olete allergiline või tundlik, on suur samm edasi puhta naha suunas.

Kui pole päris kindel, milline toit ikkagi kõige suurem mõjutaja on, on hea viis vältida üldisi toiduallergeene. 

 

Äripäev
21. March 2017, 11:37

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi