Mõni tarkus kõhugaaside vähendamiseks

Kõhupuhitus on teisisõnu liigne gaas seedekulglas. Seedekulgla läbib aga põhimõtteliselt kogu su keha, alates suust ja lõppedes teadagi kus.

Kõhugaasid koosnevad õigupoolest mitmest gaasist, nimetada võib lämmastikku, süsinikdioksiidi, metaani, vesinikku. Metaan ja vesinik on väga tuleohtlikud, nii et olge ettevaatlikud. On erinevaid tegureid, mis on seotud kõhugaasidega ja need algavad söömishäiretest kuni selleni, et teatud tüüpi toitu me süüa lihtsalt ei saa.

Siin on mõned kõhupuhituse põhjused

1.Seedehäired. Toidule ei ole antud võimalust korralikult seedida, mis põhjustab gaase kõhus. Seedimine algab suus ja toit peab olema korralikult näritud, enne kui ta jõuab kõhtu. Sa peaksid ka piisavalt jooma vett pärast sööki, sest see aitab pehmendada toitu ja selle seedimine on lihtsam. Pidage vahet vähemalt 2-3 tundi pärast sööki, enne kui uuesti sööma hakkate.

2. Kunagi ärge sööge liiga kiiresti ja samuti ka liiga aeglaselt. Rusikareegel ja etikett nõuab, et sa ei lonksaks vett toidu hammustamise ajal, sest sellega neelad ka õhku, mis jälle tekitab gaasimulle.

3. Pooltoores toit - oad ja herned. Pooltoores toit, eriti oad ja herned, võivad eraldada mõndagi su kõhus! Veenduge, et need on korralikult keedetud enne serveerimist. Lisaks on pooltoored oad ja herned ka toksilised.

4. Mõned toiduained. Teatud tüüpi toidud on eriti tuntud ülemäärase gaasi ja puhituse allikatena. Mõned neist toidud on:

* Herned ja oad

* Spargelkapsas, lillkapsas

* Kartul

* Pasta ja muud tärkliserikkad toidud

* Sibul, paprika ja küüslauk

* Ploomimahl

* Nisu ja kaer

* Banaanid

* Virsikud, pirnid ja õunad

* Seller, artiðokk ja spargel

* Laktoositalumatuse korral piim, juust, jäätis


Juhuslik ebameeldiva lõhnaga kõhugaas ei ole iseenesest halb ja on tavaliselt põhjustatud toidust, mida me sööme. Selleks toiduaineks võivad olla munakollased, punane liha, piimatooted. Aga pidev ebameeldiva lõhnaga gaas on kindel märk seedimise ja soolestiku häiretest. Kui te ei ole seedinud oma toitu korralikult läbi, siis läheb see n-ö mädanema ja siis on kõhugaas halva lõhnaga. Sel juhul vajab seedimine ja soolestik ravi.

Uuring Ühendkuningriikides näitas, et inimestel, kes söövad rohkem köögivilju kui liha, on vähem tõenäoline seedetrakti või soolestiku häire arenemine. Rohkem kiudaineid toidus puhastab seedetrakti ja väldib käärimist ka muude toiduainete, näiteks liha ja tärkliste, puhul, kuna need on tavaliselt peamised süüdlased haisva kõhugaasi tekkes. Üle 47 000 osalenud isikute haaranud teadustöö tulemused näitasid, et ka käärsoolevähki haigestumise risk vähenes neil, kes tarbisid peamiselt köögivilju.

 

Äripäev
08. March 2017, 14:56

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi