Mis mehi innustab, võib naise viia tõvevoodisse

Tänasel rahvusvahelisel naistepäeval toome teieni USA teadlaste uuringu kokkuvõtte, mille järgi karjääritegemine mehi innustab, samas kui naised võivad tööle pühendumisest tõsiseid tervisehädasid saada.

Naised, kes pühendavad palju aega oma karjääri rajamisele, võivad tulemusena jõuda raskete haigusteni ning isiklike muredeni, samal ajal kui meestel aitab tihe töönädal nene tervist säilitada, teatas Kõrgõstani Sputnik-News.

Sellise järelduseni jõudsid USA Ohio riikliku ülikooli teadlased. Küsitlusuuringu raames intervjueeriti 7500 inimest eesmärgiga selgitada välja nende töö intensiivsus ja määratleda tervisliku seisundi tasand. Teadlased analüüsisid seost raskete haiguste ja tehtud töötundide vahel viimase 32 aasta vältel.

Tulemused naistest töönarkomaanide osas osutusid hämmastavaks, ütles üks uuringu autoreid Allard Dembe. Analüüs näitas selget ja tugevat seost töönädala pikkuse ja haigestumiste vahel südame-veresoonkonna haigustesse, vähktõppe, artriiti ja diabeeti.

Haigestumisrisk kasvab vastavalt töönädala pikkusele, mis kestab üle 40 tunni. Kuid kui töönädal küünib 60 töötunnini, võib kolme aastakümne pärast oodata inimest oht haigestuda mõnda eluohtlikku haigusesse.

„Naised võtavad enda kanda reglina lõviosa kodutöödest ja seoses töönädala pikenemisega võvad sattuda suuremasse stressi kui mehed. Enamgi veel, palgatöö võib osutuda naistele vähem rahuldustpakuvaks, kuna neil tuleb otsida tasakaalu töiste ja perekondlike kohustuste vahel," resümeeris Dembe. Uuringu autorite aruandes on ka märgitud, et mehed tunnevad end suure töökoormuse puhul, vastupidi naistele, paremini. Loe rohkem siit.

Äripäev
06. March 2017, 14:21

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi