10 käitumismalli, mis su edukust pidurdavad

Isa ja poeg gloobusegal.
Isa ja poeg gloobusegal.Foto: Scanpix/Caro
Inimese käitumine ja isikuomadused määravad paljuski ära selle, kas ta võiks tulevikus edukaks saada. Kui neid allpool toodud käitumismustreid teadlikult endast välja juurida, hakkab elus paremini minema.

Väljaanne Entrepreneur annab nõu ettevõtluse võtmes, missugused kümme omadust võiks enda puhul kõrvale heita või vähemasti püüda vältida, et tulevikus edukam olla, kirjutab Äripäev. Neid nõuandeid saab aga edukalt üle kanda ja tavaellu.

Paanika. Üldiselt vaid vähestel läheb elus täpselt sedasi, nagu nad ette kujutavad ja nagu nad soovivad. Pole vahet, kas tegu on tavatöötaja või tippjuhiga, kolleegide seas esineb pingeid ning mida suurem vastutus, seda raskem võib neid olla maandada. Seega tasub meeles pidada, et ebaõnnestumistest ja raskustest ei tasu paanikasse sattuda, sest rahulik meel ja asjalik tegutsemine võimaldavad igast raskusest üle saada. Samuti aitab hea pingetaluvus palju kaasa professionaalse karjääri edenemisele.

Liige fanatism. Kuigi oma ettevõtet püsti pannes on teatud annus fanatismi kasulik, ei tasuks sellega siiski liiale minna. Kui inimene on millegi osas liialt fanaatiline, võib see luua moondunud pildi reaalsusest ning kaasa tuua valede otsuste langetamise. Oma tööd ja tegemisi peaks armastama, ent samas tuleb mõista, et maailmas on ka muid valdkondi ja tegevusi, mis tahavad ja väärivad tähelepanu.

Laiskus. Suured ettevõtted on alguse saanud usinatest ja tarmukatest inimestest ehk laiskuse ja valge laeva ootamisega keegi edukaks ei saa.

Soov kõike kiiresti saada. Inimesed kipuvad tänapäeval kõike kiiresti tahtma: kes edu, kes rikkust, kes kuulsust, kes midagi muud. Edu tuleb sageli aga oodata ning seda, kes teeb tööd ja näeb vaeva, märgatakse varem või hiljem.

Oma probleemide teiste peal välja elamine. Kui sind vaevab mõni eraeluprobleem, on mõistlik see koju jätta ning kindlasti vältida oma probleemide kolleegide peal välja elamist.

Liigne enesekesksus. Kuigi teatud annus enesekesksust on edu saavutamisel vajalik, ei tohiks kindlasti käituda, nagu maailm pöörlekski üksnes sinu ümber. Edu ei saavutata kunagi üksi ning tähelepanu ja kiituse on ära teeninud ka need, kes sinu edu saavutamisel kaasa aitasid. Siinkohal pole vahet, kas tegu oli materiaalse või moraalse toega.

Minevikku kinni jäämine. Kuigi öeldakse, et kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta, on tõsi ka see, et kunagistesse saavutustesse ei tohi kinni jääda. Samamoodi on lood ka helgemast tulevikust unistamisega: kui mõtted on pidevalt tulevikus, jääb siin ja praegu palju saavutamata. Praegu saavutatu loob teadupärast aga pinnase tuleviku saavutustele.

Liigne rahulolek. Käega visata ning öelda, et küll kõik hästi läheb ja laabub ei ole kuigi kindel moodus edu saavutada. Pigem tasuks alati mõelda, mida saab paremini teha ning kuidas olemasolevast veelgi enam välja pigistada.

Liigne tundlikkus kriitika suhtes. Inimesed taluvad kriitikat erinevalt. On neid, kes on väga “paksu nahaga”, kui ka neid, kes saavad väga haiget, kui kriitikanool neid tabab. Pole ilmselt üllatav, et professionaalses elus ning ettevõtluses peab olema eneseteadlik ning arvesse võtma vaid seda kriitikat, mis on konstruktiivne ning asjakohane.

Siinkohal on psühholoogid soovitanud, et ettevõtjad ja tippjuhid peaksid olema hea huumorimeelega ning proovima ennast mitte liiga tõsiselt võtta. Hea nali muudab õhkkonna alati pehmemaks ja sõbralikumaks ning see aitab leevendada muidu karmina tundunud kriitikat.

Äripäev
06. March 2017, 14:08

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi