Tundlikkuse vastu aitab pehme hari ja õiged võtted

Hambahari peaks olema pehme, kuna tugev hari kulutab hambaid.
Hambahari peaks olema pehme, kuna tugev hari kulutab hambaid.Foto: pixabay.com
Hambad võivad lisaks külmale muutuda tundlikuks ka magusa suhtes. Kui nii on juhtunud, siis võib põhjuseks olla kaaries või hambaauk.

«Hambas võib olla auk või pole vanad täidised enam hermeetilised ja vajavad uuendamist,» rääkis Kaarli hambapolikliiniku ja Kadrina Hambaravi hambaarst Jane Pulver. Samuti võivad ealiste muutuste, valede hügieenivõtete või igemehaiguste tõttu olla paljastunud hammaste juurepinnad, kirjutas Postimees Tervis.

Probleem võib olla ka hammaste kulumises. «Füsioloogiline kulumine on paratamatu protsess, mis kaasneb ajaga,» ütles Pulver. Sageli lisandub ka patoloogiline kulumine, mis tekib siis, kui kasutada valesid hügieenivahendeid või -võtteid. Selleni võib viia ka hammaste liigne kokkusurumine või krigistamine (bruksism).

Miks on hambad tundlikud?
Pulveri sõnul on peamine hammaste tundlikuks muutumise põhjus igemete taandumine, mille tagajärjel paljastuvad hambajuurel asuvad väikesed avatud torukesed ehk dentiinikanalid. «Need avatud torukesed suunduvad otse hambanärvi ja põhjustavadki valu,» selgitas stomatoloog. Ta lisas, et hamba krooniosas on kanalid kaetud emailikihiga, mis mängib terviklikkuse säilitamisel põhirolli. «Tundlikus on  hambanärvi kaitsereaktsioon, mis annab märku ennasthävitavast teguviisist,» rõhutas Pulver.

Näiteks harjab suur osa inimesi hambaid liiga tugevasti ja eelistab kõvade harjastega hambaharja. Ka kahjustab hammast kaitsvat emailikihti hammaste pesemine vahetult pärast söömist, eriti happelise toidu söömist – oodata tuleks vähemalt 30 minutit. «Hapete toimel on email pehmem ja kulub harjamisel kiiremini,» ütles Pulver.

Tundlikuks võivad hambad muutuda ka siis, kui kasutada pidevalt valgendavat hambapastat, sest enamik neist on abrasiivsed ja õhendavad emaili. Samuti ei maksaks korraga süüa-juua kuuma ja külma – nii võivad tekkida mikropraod, kuna järsk temperatuurimuutus lõhub molekulidevahelisi sidemeid. Pulveri sõnul võib seda protsessi võrrelda olukorraga, kui valada külma klaasi kuuma vett.

Ajutine tundlikkus võib tekkida ka pärast hammaste valgendamist või hambaravi, näiteks puhastamist, kroonimist või täidise asetamist. Stomatoloogi sõnul möödub selline tundlikkus üldiselt mõne nädalaga.

Mõnikord võib aga hammaste tundlikkus tulla hoopis nende kokkusurumisest ja krigistamisest.  Ka võib see probleem tekkida, kui hammustatakse midagi kõva. «Kui selle tagajärjel ei teki murdu, on probleem enamasti pöörduv,» lausus tohter. Mõnikord võib pärast traumat aga tekkida pöördumatu närvikahjustus ja hammas vajab juureravi.

Kuidas ära hoida?
Hammasta tundlikkust saab ära hoida, kui harjata hambaid õigesti: pestes tuleks teha pehmelt pühkivaid ringjaid liigutusi. Samuti tasuks eelistada pehmet (soft) või eriti pehmet (extra soft) hambaharja, tugevamaid harju Pulver hammaste puhastamiseks ei soovita. Peale hambaharja peaks kasutama ka hambaniiti või -vaheharju.

Nagu öeldud, tasuks vältida hammaste pesemist pärast happelist sööki või kohe pärast söömist. Küll aga võib suud puhta veega loputada, et happeid neutraliseerida. Pärast hambapesu Pulver suud loputada ei soovita, sest nii saavad hambapastas sisalduvad mineraalid kauem toimida.

Kui kasutada tundlikkust vähendavat pastat, tuleks see määrida ööseks näpuga hammastele. Sel juhul on pastal pikem mõjuaeg, remineraliseerumine vähendab tundlikkust.

Samuti on tundlikkuse ärahoidmiseks oluline ravida igemehaigusi õigel ajal, muidu loob hambakivi mikroobidele soodsa elukeskkonna.

Bruksismi puhul võib valmistada hammaste kaitseks kaped, mis pannakse suhu tavaliselt ööseks. «Neid kandes ei riku patsient oma hambaid, vaid kulutab kapet,» seletas hambaarst.

Äripäev
28. February 2017, 13:16
Vaata EST või RUS arhiivi