Puseriti hambaid võiks ortodontile näidata juba varakult

Ortodonti võiksid kõik lapsed külastada juba üsna vara, sest siis saab sageli hambumusprobleeme lihtsamalt ja odavamalt lahendada.

Tasub teada, et mitmeid hambumusanomaaliaid saab ravida ja ennetada juba koolieelses või varajases koolieas ning sugugi ei pea ootama hammaste vahetuse lõpuni. Seega võiks esimene ortodontiline konsultatsioon toimuda vanuses 6-7 aastat, kusjuures igaks juhuks võiks ortodontilises kontrollis ära käia ka lapsega, kelle hambumusega näiliselt mingeid probleeme polegi, kirjutab ortodont Kristiina Samuel Unimed Ühendatud Kliinikud kodulehel.

Mida varem avastada lapsel hambumusanomaalia, seda hõlpsam ja odavam on seda korrigeerida. Paraku arvatakse sageli ekslikult, et ortodontilist ravi on lapsele võimalik teha alles pärast kõikide piimahammaste vahetumist.

Hambumusprobleeme näitavad tunnused:

Pealtnäha sirge hambarida ei pruugi veel tähendada seda, et hambumus on korras.

- Hambumuse probleemidele viitavad suur vahe ülemiste ja alumiste hammaste vahel,

- alumiste hammaste ülemistest eespool asetsemine,

- hambad ei käi kokku.

Kõikide nende probleemide võimalikult varajane avastamine on võtmetähtsusega - mida hiljem murega tegelema hakata, seda aeganõudvamad, raskemad ja ka kallimad on ravivõtted. 

Lihtsam on toimetada ajal, kui lapse lõualuude väljaarenemine pole veel täielikult lõppenud ehk vanuses 9-15 eluaastat.

Tänapäeval on üsna suur hulk lapsi, kelle hambumus on mõne muu üldtervisliku probleemi tõttu muutunud ning juba enne ortodontilist ravi vajavad nad ka mõne teise spetsialisti abi. Sellisel puhul ühendavad eriarstid oma jõud ning probleem lahendatakse kompleksselt tulenevalt selle põhjusest.

Loe rohkem siit.

Äripäev
26. February 2017, 01:02
Vaata EST või RUS arhiivi