Telekavaatamine suurendab tuntavalt tromboosiriski

Pikaajaline telekavaatamine võib tekitada tromboosi.
Pikaajaline telekavaatamine võib tekitada tromboosi.Foto: pixabay.com
Kui vaatad telekat viis tundi päevas, siis ära unusta ennast vahepeal liigutada, sest muidu ohustab sind mitu korda suurem risk olla üks tromboosi ohvritest.

Riikliku Meditsiiniregistri andmetel on USA-s igal aastal rohkem kui 200 000 kopsuemboolia juhtumit. Need saavad tavaliselt alguse vereklombist jalas, mis edasi kopsu liigub. See haigus võib kahjustada pöördumatult kopsukude ja teisi organeid või põhjustada surma, kuid paljudel seda põdevatel inimestel puuduvad sümptomid.

Telekavaatamine suurendas riski mitmeid kordi

Jaapanis läbi viidud uuring näitas, et inimeste hulgas, kes vaatavad televiisorit viis või enam tundi päevas, on kopsutrombist põhjustatud surma risk üle kahe korra suurem kui neil, kes vaatavad televiisorit poole vähem.

Uuringut juhtinud teadlase, Osaka Ülikooli Meditsiinikooli rahva tervise professori doktor Hiroyasu Iso sõnul üllatas neid, kui tugev oli televiisori vaatamise mõju võrreldes selles uuringus täheldatud vananemise, varasema hüpertensiooni ja melliitdiabeedi või kehamassiindeksi mõjuga.

"Me kahtlustasime, et jalgade liikumatus televiisori vaatamise ajal oli suurendanud surmaga lõppeva kopsuemboolia riski," selgitas Iso.

Uuriti rohkem kui 85 000 inimest

Perioodil 1988 kuni 1990 küsitles Iso koos kolleegidega rohkem kui 85 000 Jaapani täiskasvanut vanuses 40 kuni 79 eluaastat, et selgitada välja, mitu tundi päevas nad televiisorit vaadates veetsid, ning jälgis seejärel neid järgnenud 19 aasta vältel, fikseerides kopsuemboolia põhjustatud surmajuhtumid.

Lisaks kogusid teadlased informatsiooni ülekaalulisuse, diabeedi, suitsetamise ja kõrge vererõhu kohta ning püüdsid seejärel neid faktoreid televiisori vaatamise ja trombide tekke vahelisest seosest välistada.

Kogu valimist suri kopsuemboolia tagajärjel ainult 59 inimest, kuid võrreldes nendega, kes vaatasid televiisorit kaks ja pool tundi päevas või vähem, oli inimeste hulgas, kes vaatasid televiisorit vähemalt viis tundi päevas, tromboosisurma risk 2,5 korda suurem - nendel, kes vaatasid televiisorit kaks ja pool tundi päevas või vähem, oli kopsuemboolia põhjustatud surmajuhtumite määr 2,8 juhtumit 100 000 inimese kohta aastas.

Kes aga vaatasid televiisorit vähemalt viis tundi päevas, oli see 8,2 juhtumit 100 000 inimese kohta aastas. 

Kopsuemboolia põhjustatud surma risk suurenes 40 protsenti iga täiendava kahe tunni igapäevase televiisori vaatamise korral.

Kuidas tromboosi vältida?

Pikamaalendude reisijad ja inimesed, kes kaua aega järjest televiisorit vaatavad, võivad teadlaste sõnul püsti tõusta, end sirutada, ringi jalutada või viie minuti jooksul jalalihaseid pingutada ja lõdvestada, et vältida trombiriski.

Teadlased rõhutavad, et tulemused ei näi olevad riigispetsiifilised ning istuv eluviis avaldab halba mõju olenemata sellest, kus inimene elab.

Äripäev
20. February 2017, 15:07

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi