Külmetuse ajal läätsed silmast!

Kui külmetushaigusega kaasneb silmade punetus, siis kontaktläätsi kanda ei tohi.

Külmetushaiguste hooajal võiks Ida-Tallinna Keskhaigla silmaarsti Ülle Sadu sõnul ka perearst punetavate silmadega patsiendilt uurida, ega tal läätsesid silmas pole.

"Iga läätsekandja peab teadma, et punasele ja põletikulisele silmale ei tohi läätse panna," ütles Sadu, ja lisas, et tema praktikas on ikka olnud läätsekandjaid, kellel polegi prille. "See on täiesti lubamatu!" manitses ta ja pani kõigile läätsekandjatele südamele, et prillid peavad alati olemas olema juhuks kui läätsekandmine ei ole hetkel võimalik, näiteks silmade põletiku korral. Kui panna lääts põletikulisse silma, siis võib tekkida palju tõsisem sarvkesta põletik, mis võib lõppeda püsiva nägemise kahjustusega.

Kuna kurgu, nina ja silma limaskestad on omavahel ühendatud, on väga sageli ülemiste hingamisteede infektsioonide korral ka silmad haiged. "Kui on nohu, siis pisarakanalid on turses ja enamasti tekib ka silmapõletik," ütles Sadu.

Ta soovitas, et hommikul enne läätse silma panekut vaadata hoolikalt, kas limaskestad ei ole punasemad kui tavaliselt, või kas silmast ei tule põletikulist eritist. Tavaliselt kaasneb hõõrumis- või kipitustunne. Kollaka mädase eritise korral võib perearst välja kirjutada antibiootikum-silmatilgad või patsient apteegist osta ilma retseptita saada olevaid sulfametisool-silmatilku. "Kontaktläätsed võib uuesti silma panna alles siis, kui tilkade kasutamise lõppemisest on paar päeva möödas ja silmad täielikult tervenenud," rääkis arst.

Äripäev
20. February 2017, 15:25

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi