Piimavalguallergia tekib enamasti kiiresti

Lehmapiimaallergia esineb umbes 2,5 protsendil lastest. Enamasti tekib piimaallergia kahel esimesel eluaastal. Lehmapiimaallergia on organismi immunoloogiline reaktsioon piimas sisaldavate valkude suhtes.

Lehmapiimas on kaks peamist valku, mis võivad põhjustada allergilisi reaktsioone, kirjutab sinuode.ee:

Kaseiin – moodustab keskmiselt 80% piimavalgust.
Vadak – on juustu ja kohupiima tootmise kõrvalsaadus – vedelik, millest on välja kurnatud kalgenenud piimavalk kaseiin.
Inimene võib olla allergiline kas ühe piimavalgu suhtes või allergiline nii kaseiini kui ka vadaku suhtes. Need valgud esinevad mitte ainult piimas, kuid ka töödeldud toitudes. Tavaliselt piimaallergia põhjuseks on lehmapiim, kuid ka lamba-, kitse-ja pühvlipiim võivad põhjustada reaktsiooni. Mõned lapsed, kes on allergilised lehmapiima suhtes ei talu ka soja piima.
Piimaallergia võib põhjustada sümptomeid kõigis elundkondades. Avaldumisvormid on erinevad ja sõltuvad inimese vanusest. Piimaallergia sümptomid tekivad tavaliselt mõne minuti kuni tundi jooksul peale piimatoodete tarbimist. Sümptomid võivad ulatuda kergest kuni eluohtlikuni.

Kiiret tüüpi reaktsioonid (IgE vahendatud):

• Nahalööve
• Hingeldus
• oksendamine

Hilisemad sümptomid (mitte IgE vahendatud):

• vedel väljaheide (võib sisaldada verd)
• kõhulahtisus
• kõhukramp
• köha või hingeldus
• nohu
• vesised silmad
• sügelev nahalööve (sageli suuümbrus)
• koolikud, imikutel

Anafülaksia

Anafülaksia on mõne minuti jooksul tekkiv allergiline reaktsioon, on piimaallergia korral harvaesinev. Kui teil või teie lapsel on reaktsioon piimale, rääkige sellest oma arstiga. Uuringud aitavad kinnitada piimaallergia diagnoosi, mis aitab tulevikus vältida potentsiaalseid eluohtlike reaktsioone. Reaktsioon võib vallanduda sekundite või minutite jooksul pärast allergeeniga kokkupuudet ja see on eluohtlik.

Märgid ja sümptomid tekivad kohe pärast piima tarbimist ja võivad olla järgmised:

• Rahutus, kuumatunne
• Naha punetus
• Laiaulatuslik kublaline lööve või üldine turse
• Keele ja kõri turse
• Hingamisraskus kuni hingamispuudulikkuseni
• Uimasus, iiveldus
• Kõhuvalu
• Raskematel juhtudel šoki tunnused

Põhjused

Piimaallergia võib põhjustada IgE ja mitte IgE vahendatud reaktsiooni. Enamuses toiduallergiate põhjuseks on immuunsüsteemi talitlushäired. Inimese organismi immuunsüsteem identifitseerib teatud valk kahjulikuks, mistõttu toodab immunoglobuliini E (IgE) antikehad, mis neutraliseerivad valku (allergeeni). Järgmine kord, kui organism puutub kokku allergeeniga, tekib inimese organismis olevate IgE-antikehade ja valkude vahel reaktsioon. Selle tulemusena vabanevad bioloogiliselt aktiivsed ained ehk mediaatorid (nt histamiin), mis tekitavad sümptomeid. Histamiin on põhjuseks enamustes allergilistes reaktsioonides, sealhulgas nohu, sügelevad silmad, kurgu kuivus, lööve, nõgestõbi, iiveldus, kõhulahtisus, hingamisraskused ja anafülaktiline šokk.

Piimaallergia ja laktoositalumatus

Laktoositalumatus pole sama mis piimaallergia, mille puhul inimene on ülitundlik piima valkainete suhtes. See on organismi ainevahetusehäire mille põhjuseks on laktaasi puudulikkus. Laktaas on ensüüm, mis lõhustab soolestikus laktoosi ehk piimasuhkrut lihtsuhkruteks (glükoosiks ja galaktoosiks), et need saaksid osaleda ainevahetuses.
Kui laktaasi on vähe või seda pole üldse, ei ole võimalik piima suhkrut lagundada. Siis ei imendu piimasuhkur verre või imendub ainult osaliselt. Imendumata jäänud piimasuhkur liigub edasi jämesoolde, kus bakterid lõhustavad laktoosi gaasideks ja hapeteks. Tekkinud ühendid ärritavad soolt ning kutsuvad esile ebamugavustunde, kõhupuhituse ja -lahtisuse, kõhukorisemise ja -valu. Kuigi laktoositalumatus võib põhjustada suurt ebamugavust, ei ole see eluohtlik.
Toiduallergia korral aga tekib organismis immunoloogiline reaktsioon toidus sisaldavate valkude suhtes. Valgu sattumisel organismi võib vallandada allergiline reaktsioon, mis võib põhjustada sümptomeid kõigis elundkondades. Sümptomid võivad ulatuda kergest kuni eluohtlikuni.
Põhjalik anamnees (sh perekonna ajalugu atoopia) ja hoolikas arstlik läbivaatus on aluseks piimaallergia diagnoosimises ja ravis. Patsientidel, kellel on lehmapiima allergia tuleb rangelt vältida lehmapiima ning lehmapiimavalgu sisaldavaid tooteid. Patsientidele ja nende perekondadele tuleb õpetada lugeda etikette selleks, et kindlaks teha piima sisaldavaid tooteid. Rinnapiimatoidul olevatel imikutel, kellel esineb piimaallergiat peaks piimavaba dieeti pidama ema. Samas peab ema piisavalt sööma, et rinnapiima tekiks lapsele piisavas koguses. Kui laps on kunstlikul toidul, tuleb tavaline piimasegu asendada spetsiaalselt allergia raviks ette nähtud toiduseguga.
Et vältida oma menüüs toite mis sisaldavad piima, on oluline lugeda toidupakendi infot. Kuigi tavaliselt on piim sildil märgitud, on kasulik teada, millist tüüpi toidud võivad suurema tõenäosusega võivad sisaldada lehmapiima.

Vältige toite, mis sisaldavad piima või nende koostisosad:
• Või, piimarasv, rõõskkoor
• Pett
• Kaseiin
• Kaseiini hüdrolüsaat
• Kaseinaadid (kõigis vormides)
• Juust
• Kodujuust
• Koor
• Kohupiim
• Keedukreem
• Diatsetüül
• Ghee ehk selitatud või
• Laktalbumiin, laktalbumiini fosfaat
• Llactoferrin
• Piim (kõigis vormides, sealhulgas tihendatud, tuletis, kuiv, aurutatud, kitsepiim ja piim teistest loomadest, väherasvased, rasvavaba, pulber, valk, kooritud, tahked ained, üldiselt)
• Piimavalguhüdrolüsaadi
• Puding
• Recaldent (R) (KALTSIUMI JA FOSFAADI BIO-SISALDUSEGA HAMBAKREEM. RECALDENT on tuletatud piima kaseiinist)
• Laabikaseiin
• Hapukoor
• Tagatose – see on teist tüüpi looduslik magusaine, mis on leitud piimast.
• Whey proteiinikokteil (kõigis vormides)
• Vadakuvalgu hüdrolüsaat
• Jogurt

Piima on leitud mõnikord ka:
• Küpsetised
• Karamell kommid
• Chocolate
• Piimhappe juuretis ja muu piimhappebakterid
• Hot-dog, viinerid
• Margariin
• Nisiin

Mõned ootamatud piimavalgu allikad
• Mõned tuunikalakonservid sisaldavad kaseiini- piimavalku.
• Paljud mitte-piimatooted sisaldavad kaseiini, mis on loetletud koostisosas.
• Mõned lihatooted võivad sisaldada kaseiini sidujana. Vaata kõik sildid hoolikalt.
• Merekarbid mõnikord leotatakse piimas, et vähendada kalalõhna.
• Paljudes restoranides kasutatakse praadimiselvõid, et täiendada maitset (või ei ole nähtav).
• Mõned ravimid sisaldada piimavalku.

Äripäev
06. February 2017, 13:04
Vaata EST või RUS arhiivi