Gripisurmad jõudsid eelmisele aastale järele, kuid hooaeg jätkub

Tamiflu on üks ravim, mida kohe grippi haigestudes võtma hakates võib haigust ravida.
Tamiflu on üks ravim, mida kohe grippi haigestudes võtma hakates võib haigust ravida.Foto: Scanpix/Caro
Terviseametile teadaolevalt on hooaja algusest surnud grippi 20 inimest, mis on samaväärne arv mulluse hooajaga. Samas on vähemalt kuu aega gripikestvust veel ees.

Sel nädalal lisandus info veel kuue gripist tingitud surmajuhu kohta, neist eelmisel nädalal suri kolm inimest. Surnud on üks 7kuune imik, ülejäänud on olnud patsiendid vanuses 65+.  Raskekujuliste gripijuhtude (intensiivravi vajadus ja surmajuhud) ülevaade põhineb Ida-Viru Keskhaigla, Tartu Ülikooli Kliinikumi, Tallinna Lastehaigla,  Lääne-Tallinna Keskhaigla, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Lõuna-Eesti-,  Narva-, Viljandi- ja Pärnu haiglate poolt saadetud andmetel.

Mullusel hooajal suri 8 haigla andmetel kokku samuti 20 inimest, neist noorim oli 14aastane laps. 

Gripiviirus on seljatanud ka kõik hetkel ringlevad muud viirused: kõikidest ringluses olevatest viirustest moodustab gripiviiruste osakaal 68 protsenti. 

Kokku on hooaja algusest laboratoorselt kinnitatud grippi 1532 korral. Mullusel hooajal kinnitati laboratoorselt kokku 1870 gripiviirust.

Kuidas on lood vaktsineerimisega? Tänavu oli teist korda juhus, kus gripivaktsiin sai otsa (sama juhtus korraks ka eelmisel hooajal), ja seda õnnestus juurde hankida. Kolmest tootjast on Eesti turul hetkel üks, kuid gripivaktsiini on sel hooajal on toodud Eestisse rekordiline 48 000 doosi.

Samas on näiteks Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliiniku kodulehel jälle kiri, et gripivaktsiin (hind 8 eurot) on hetkel otsas. See on koht, kus gripivaktsiini hind on Tallinna lõikes ka kõige soodsam.

Siiski on terviseameti andmetel gripi vastu Eestis vaktsineeritud ainult 1,1 protsenti elanikkonnast, nende hulgas u 5000-6000 tervishoiutöötajat. Vaktsineerimisega hõlmatus vanemaealiste seas, kes on peamine riskirühm gripi suhtes, moodustab 1,4%. 

Äripäev
26. January 2017, 07:55

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi