Perinataalsurm tabab 70 peret aastas

MTÜ Vaikuse Lapsed kinkis reedel toimunud ümarlaual haiglate esindajatele infomaterjalid, mille abil saavad haiglad paremini toetada peresid, kelle beebi on surnud üsasiseselt või vastsündinuna.

Perinataalsurm on olukord, kui beebi sureb pärast 22. rasedusnädalat või 7 päeva jooksul pärast sündimist. Igal aastal puudutab perinataalsurm Eestis ligi 70 peret, millele lisanduvad ametliku statistika järgi 600-800 alla 22-nädalase raseduse katkemist. Beebi surm on traagiline sündmus perede elus ja raske ka toetavatele tervishoiutöötajatele.

2.detsembril toimunud ümarlaual „Tugivõrk peredele ja meedikutele lapse üsasisese surma korral“ anti haiglatele üle äsja valminud infomaterjalid toetamaks lapse kaotanud peresid nende leinateel. MTÜ Vaikuse Lapsed emade poolt algatatud ning mitmete spetsialistidega koostöös valminud infomaterjal koosneb raamatust, mis keskendub lapsekaotusleinale ning broðüürist, mis sisaldab praktilist infot seoses toimingutega pärast lapse surma.

Ümarlaual arutasid haiglate ja teemaga seotud kutseorganisatsioonide esindajad, kuidas muuta tervishoiusüsteem toetavamaks nii perede kui ka töötajate suhtes, kes puutuvad kokku üsasiseste ja vastsündinud beebide surmadega.

MTÜ Vaikuse Lapsed juhatuse liige Juta Palmeri tõdeb: “Oskuslik esmane tugi on vajalik selleks, et vanemad leiaksid tee tervenemisele ning et nad oleksid valmis hoolitsema nii olemasolevate kui ka tulevaste laste eest”. 

Eesti Perinatoloogia Seltsi juhatuse liige Birgit Suits ütles, et oluline on arendada tugisüsteemi koostöös kõigi osapooltega, kes puutuvad kokku traagiliste olukordadega, kus beebi sureb üsasiseselt või vahetult pärast sündimist. “See on vajalik nii peredele, kui ka tervishoiutöötajatele, kellelt oodatakse oskusi, empaatiat ja delikaatsust selle väga raske teemaga tegelemisel,” selgitas lastearst Birgit Suits

Lisaks psühholoogilisele toele on peredele mõeldud ka mälestustekarbike, mis antakse lapse kaotanud vanematele üle haiglas. Karbi eesmärgiks on aidata alustada leinateed ning koguda pisikese beebi kohta mälestusi. Esimene aasta on andnud kinnitust nii perede kui ka meedikute poolt, et selle projektiga on oluline jätkata.

Koostööprojektist saab lugeda siit.

Mälestuskarpide kohta saab lugeda siit.

Äripäev
05. December 2016, 18:32

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi