Veganid saavutasid läbimurdelise tunnustamise

Veganlus on järjest rohkem tähelepanu saanud.
Veganlus on järjest rohkem tähelepanu saanud.Foto: Scanpix/Caro
Eesti veganite selts andis teada, et kõige suurem maailma toitumisspetsialistide ühendus kinnitas asjatundlikult kavandatud vegantoitumise sobilikkust igas eluetapis.

Veganitele on see suur võit, kuna Academy of Nutrition and Dietetics (AND) on maailma suurim toitumisvaldkonna asjatundjaid ühendav organisatsioon, millel on enam kui 100 000 liiget.

Sel kuul avaldas AND uuendatud seisukoha taimse toitumise osas. Sarnaselt eelmistele seisukohavõttudele kinnitatakse veganite seltsi pressiteate kohaselt "asjatundlikult kavandatud vegantoitumise sobilikkust igas eluetapis, sh raseduse ja imetamise ajal, imiku-, väikelapse- ja noorukieas, eakatele ning sportlastele."

Taimne toitumine pakub seltsi pressiteate järgi võrreldes liha sisaldava toitumisega kaitset paljude krooniliste haiguste vastu, nagu südamehaigus, kõrgvererõhktõbi, II tüüpi diabeet, rasvumine ja osa vähiliike. Tüüpilise vegani toidusedel vastab paremini tervisliku toitumise soovitustele kui lihasööja oma.

Olulisema lisandusena käsitletakse uues versioonis ka toitumise keskkonnamõju. Taimetoit on keskkondlikult jätkusuutlikum, kuna vajab vähem ressursse ja põhjustab oluliselt vähem keskkonnakahjusid. Lisaks on loomakasvatusel oluline roll antibiootikumidele resistentsete bakterite väljakujunemisel.

AND kohaselt on kõigil toitumisspetsialistidel eetiline kohustus respekteerida veganite toitumisviisi.

AND eisukoha varasemad versioonid, ennekõike 2009. aastast, on kujundanud mitmete riikide ja erialaorganisatsioonide suhtumise taimsesse toitumisse. Näiteks Soome 2016. aasta toitumissoovitused, mis kinnitavad vegantoitumise sobilikkust igas eluetapis, tuginevad just sellele dokumendile.

AND seisukoha leiab siit.

Äripäev
28. November 2016, 14:36
Vaata EST või RUS arhiivi