Soomes laiendatakse B-hepatiidi vaktsineerimist

Lapse vaktsineerimine.
Lapse vaktsineerimine.Foto:
Soomes laieneb nende isikute ring, kes saavad tasuta B-hepatiidi vaktsineeringu, kirjutab sealne arstide leht Mediuutiset.

Erinevalt Eestist ei vaktsineerita seal kõiki lapsi, vaid valikuliselt. Eestis saab beebi esimese B-hepatiidi vaktsiini 12tunni vanuselt ja teise ühe kuu vanusena.

Ajaleht kirjutab, et kolm uut lasterühma lisatakse riiklikku vaktsineerimiskavasse, mis tähendab tasuta vaktsineerimist. B-hepatiidi vaktsiin on määratud nüüd neile sündivaile lastele, kelle vanemad on pärit maadest, kus hepatiit B on levinud. Neil vastsündinutel on muudest suurem oht saada nakkust. Samuti on vaktsiin mõeldud vastusündinutele, kelle emal on hepatiit-C nakkus. Neil lastel on keskmisest suurem tõenäosus saada B-hepatiidi nakkus, sest suurema osa C-hepatiidist saavad inimesed narkootikumide süstimise kaudu. Teatavasti esineb süstivatel narkomaanidel sageli ka B-hepatiiti. 

Samuti saavad tasuta vaktsineerimise alla viieaastased lasteaialapsed, kelle rühmas käib lapsi, kellest on teada, et neil on B-hepatiit. Samas ruttab Soome tervise- ja heaoluameti vaktsineerimisprogrammi peaarst Tuija Leinonen kinnitama, et seni ei ole keegi lasteaias B-hepatiiti nakatanud. Vaktsineerimine on mõeldud ettevaatusabinõuna.

Vaktsineerimine ka osadele meestele

Tasuta B-hepatiidi vaktsiini saavad nüüd Soomes ka mehed, kellel on seksuaalsuhted meestega. Meestevahelist seksi teatakse kui soodsat pinnast hepatiidi levikule. Soome on olnud Lääne-Euroopas seni viimane riik, kus sellist vaktsineerimist meestega seksivatele meestele seni pole pakutud.

Soomes arvatakse olevat aastas umbes 20 akuutset B-hepatiidi juhtu ja 250 kroonilist haigusjuhtu. valdav osa on saanud nakkuse välismaal. Varem oli B-hepatiidi vaktsineerimine tasuta muuhulgas hepatiit B haigete vastsündinutele ja muudele pereliikmetele ja seksuaalpartneritele.

Eestis ei esine B-hepatiiti just palju. Oktoobri seisuga oli uusi juhtumeid seitse.

Äripäev
23. November 2016, 12:59

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi