SOS-pillid võivad teise ravimiga kooskasutamisel alt vedada

Levonorgestreeli sisaldavate hädaabi kontratseptiivide ehk SOS-pillide rasestumisvastane toime väheneb ja naine võib rasestuda vaatamata SOS-pilli võtmisele, kui samaaegselt kasutada ravimeid, mis kiirendavad organismis levonorgestreeli metabolismi.
Levonorgestreeli sisaldavate hädaabi kontratseptiivide ehk SOS-pillide rasestumisvastane toime väheneb ja naine võib rasestuda vaatamata SOS-pilli võtmisele, kui samaaegselt kasutada ravimeid, mis kiirendavad organismis levonorgestreeli metabolismi.Foto: Scanpix/PantherMedia
Levonorgestreeli sisaldavate hädaabi kontratseptiivide ehk SOS-pillide rasestumisvastane toime väheneb ja naine võib rasestuda vaatamata SOS-pilli võtmisele, kui samaaegselt kasutada ravimeid, mis kiirendavad organismis levonorgestreeli ainevahetust.

See loetelu ei ole siiski täielik. Kahtluse korral küsige arstilt või apteekrilt üle, kas kasutatav ravim on sarnase toimega.

Naised, kes on kasutanud viimase nelja nädala jooksul eelnimetatud ensüümindutseerivaid ravimeid ja soovivad kasutada SOS-pilli, peavad kiirelt pöörduma günekoloogi poole, et paigaldada mittehormonaalne vasest emakasisene rasestumisvastane vahend. Vahend tuleb paigaldada kuni 5 päeva jooksul pärast kaitsmata suguühet. Vasest emakasisene vahend on efektiivne mittehormonaalne kontratseptiiv ja ensüümindutseerivad ravimid ei mõjuta tema toimet.

Kui see ei ole võimalik, võib kasutada levonorgestreeli topeltannust (3 mg 1,5 mg asemel, et kompenseerida levonorgestreeli taseme langust plasmas). Topeltannuse ühekordsel võtmisel ei ole oodata kõrvaltoimete riski suurenemist. Kui topeltannuse võtmisel tekivad häirivad kõrvaltoimed, siis tuleks neist arstile või apteekrile teada anda.

Ensüümindutseerivate ravimite kasutamist raseduse ajal on seostatud sünnidefektidega, mistõttu on oluline nende ravimite kasutamise ajal kasutada usaldusväärset rasestumisvastast vahendit.

Ravimiametist rõhutati, et SOS-pill ei sobi raseduse vältimise esmavalikuks. Pidada tuleb kindlasti nõu oma arstiga, kes oskab soovitada sobivaima vahendi.

Äripäev
17. November 2016, 16:01

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi